De historie van de Stichting Radio Onderdelen Markt ( ROM )

Na enige locatie-omzwervingen in Meppel, vond de afdeling VERON A32 in 1980 een geschikte locatie voor haar afdelingsbijeenkomsten. Wegrestaurant De Lichtmis bleek een geschikte locatie te zijn. Dit was dan ook de start van een nieuwe episode in de afdelingsgeschiedenis.
Het was een warm welkom en restauranteigenaar Bertus Huisman dacht op inspirerende wijze mee over bestaande en nieuw op te zetten afdelingsactiviteiten. Dit waren de maandelijkse bijeenkomsten, technische avonden, de zendcursus en open dagen ter promotie van het radio-zendamateurisme. Tot op de dag van vandaag denkt ook de zoon Peter Huisman er net zo over en is de Lichtmis onze stek. Peter heeft de zaak inmiddels van zijn vader Bertus overgenomen.

Start R.O.M.

Op de grote parkeerplaats van het restaurant werd in 1982 de eerste grote openlucht R.O.M. (Radio-Onderdelen Markt) gehouden. Dit op initiatief van het afdelingsbestuur en etablissementseigenaar Bertus. Er was een grote behoefte aan onderdelen en interessante koopjes op hobbygebied. Zeker omdat er in onze afdeling daarvoor ook al veel geknutseld en geëxperimenteerd werd.

Verkoopbureau

Bij de start van het VERON-verkoopbureau meldde Wim Schaap, PA0WSO, zich in de jaren 70 al om een afdelingsverkooppunt te runnen. Het VERON-pakket werd uitgebreid met printen en onderdelen voor in de afdeling ontwikkelde bouwontwerpen.
Veel aftrek vonden ook de weerstanden- en condensator onderdelenpakketten, die bij de firma Völkner in Duistland werden besteld. Wim Schaap sorteerde dit met een aantal afdelingsleden bij hem thuis. Alles werd op “waarden” gesorteerd. Toen Wim na een heel aantal jaren het afdelingsverkooppunt had gerund, werd dit overgenomen door Jenny Fijlstra NL12125.
Door de vlucht, die online onderdeleninkopen hebben genomen is het afdelingsverkoopbureau overbodig geworden en sinds enkele jaren gesloten.

Tijdens de Noordelijke Hemelvaartsbekervossenjacht, die eens per drie jaar door de afdeling Meppel werd georganiseerd was op het start- en finishadres een mini-radiomarkt aanwezig. Zo waren in 1978 en 1981 het KMT (Katholiek Militair Tehuis) en het HMT (Humanistisch Militair Tehuis) in Havelte de plekken van waaruit de jacht door de afdeling Meppel werd georganiseerd.
Binnen waren enkele handelaren met een stand aanwezig, waar onderdelen konden worden gekocht.

De ROM is geboren

Toen we in 1980 bij de Lichtmis onderdak vonden en er een volgend jaar een open radio-promotie dag werd georganiseerd, waren er binnen in het restaurant ook enkele handelaren uitgenodigd met een onderdelenstand.
Uiteindelijk is dit de geboorte van de huidige Radio-Onderdelenmarkt. Vanuit het bestuur werd door PA3FII (Jan Pasman), PE0RTM (Henk Tempelman) en zijn xyl Aliet besloten om in 1982 ( ? ) de stichting ROM op te richten. Los van de afdeling Meppel een financieel zou een eventueel financieel risico worden vermeden.

Een brede aanpak met vele vrijwilligers

De ROM organiseert jaarlijks op de vierde zaterdag in september de Radio Onderdelen Markt op de parkeerplaats bij het restaurant de Lichtmis. De familie Huisman verzorgt al de jaren de catering en zorgt goed voor de medewerkers van de markt. Een team van vrijwilligers uit de eigen en de omringende afdelingen helpen mee bij de organisatie.
Handelaren kunnen via de ROM-website kramen reserveren. Na de zomervakantie worden in onze afdeling en de omringende afdelingen Hoogeveen en Zwolle de vrijwilligers/medewerkers geworven, die op vrijdagmiddag en/of zaterdag de gehele dag, of een dagdeel willen helpen.

Hulp van de scouting

Daarnaast helpt Scouting Nieuwleusen de laatste jaren bij de organisatie van het parkeren op de tegenover het restaurant gelegen weide van Peter Huisman. Scouting Nieuwleusen ontvangt van de ROM voor haar inzet een bedrag voor de clubkas. Het gebruik van het parkeerterrein is afhankelijk van de toestand van het weiland. In een tijd van veel regenval moet er langs de openbare wegen een parkeerplek worden gezocht. Voor de gehandicapte medemens is een parkeerstrook in de bermen naast het restaurant gereserveerd. De toegang tot de markt is gratis. Voor parkeren wordt een bedrag van €2,- gevraagd.

De ROM is een succes en is uitgegroeid tot de grootste openlucht-radiomarkt in ons land met meestal rond de 200 kramen. Standhouders komen niet alleen uit ons eigen land, maar ook uit Duitsland, België, Engeland, Hongarije en Litouwen. Het is een plek, waar je het lang gezochte onderdeel kan vinden, maar ook elkaar kan treffen.

Na vele jaren trouwe dienst hebben Jan Pasman en Aliet Tempelman hun rol binnen de stichting overgedragen aan: Roel de Jonge en Cor Kroes. (2017?)

Met dank aan Dick Fijlstra PA0DFN voor deze tekst met aanvulling van Jan Pasman PA3FII