Maandag 18 december lezing door PA0RBL

Lezing door Rob PA0RBL over zijn zelfbouwprojecten.

——————————————————————————– 

Maandag 20 november lezing door PE1JPD

Lezing door Bas de Jong, PE1JPD over zijn zelfbouw 23 cm FM transceiver project (beschreven in o.a. Electron en Funk)

——————————————————————————–

16 oktober: Lezing door Ivo, PA1IVO.

Tijdens deze lezing heeft Ivo ons een kijkje gegeven in de mogelijkheden die er zijn bij het werken via amateursatellieten. Bij een demonstratie buiten op het parkeerterrein hebben we binnen een half uur 3 satellieten kunnen horen. Al met al een boeiende lezing die zeker een aantal van ons weer geïnspireerd heeft om de antennes eens richting een satelliet te richten om te zien wat er mogelijk is.

——————————————————————————– 

10 April: Lezing door Johan, PA3ANG

Johan is bij de veel amateurs bekend door zijn artikelen over o.a. nieuwe SDR apparatuur. (zie: https://pa3ang.nl/). Hij heeft vanavond het een en ander verteld over het gebruik van de Red Pitaya en HAMlab door de radioamateur. HAMlab is speciaal voor de radioamateur ontwikkeld door de makers van de red Pitaya en bevat naast een complete SDR Transceiver ook een volwaardige Oscilloscoop, Spectrum Analyser en Signaalgenerator.

——————————————————————————–

20 maart 2017: Lezing door Richard, PE0RIG

Richard heeft een lezing gehouden over de zelfbouwprojecten van Egbert, PA0ELN (SK). Het betrof een eenmalige lezing over de projecten van deze “Willie Wortel” binnen onze afdeling. Richard heeft een klein deel van de door Egbert gebouwde apparatuur meegenomen, maar dit was al ruim voldoende voor een avondvullend programma. Indrukwekkend om te zien wat iemand door de jaren heen geproduceerd heeft. Zeker als je bedenkt dat er meestal geen schema aan te pas kwam.

——————————————————————————–

27 februari 2017: Lezing door Micha, PC4M

Micha heeft een lezing gehouden over het gebruik van de computer als hulpmiddel bij zelfbouwprojecten.

De zaal mocht zelf kiezen van welk deel van zijn projecten zij meer wilden weten. Met deze lezing heeft Micha duidelijk laten zien hoeveel er binnen onze hobby met de computer mogelijk is.

——————————————————————————–

16 januari 2017: Algemene Ledenvergadering

Tijdens de jaarvergadering hebben Alex, PA2CV en zijn XYL Astrid beiden een beker ontvangen voor hun (technische) inzet tijdens de velddagen van de afdeling Meppel. De bekers werden uitgereikt door Bertus Huisman, uitbater van wegrestaurant “De Lichtmis” waar wij elke maand te gast zijn tijdens onze afdelingsavonden.

 

 

——————————————————————————–

19 december 2016: lezing door René, PE1CMO

Rene, PE1CMO uit Lelystad heeft een lezing geven over zijn apparatuur die o.a.  gebruikt wordt door reporters op de motor en vanuit een helikopter tijdens grote wielerkoersen. Vroeger begonnen met apparatuur voor de ATV-amateur heeft hij nu heel andere klanten. Vooral het aspect van meerdere zenders/ontvangers vlak naast elkaar en de problemen die daardoor kunnen ontstaan kregen de aandacht. René bedankt voor de enthousiaste lezing!

——————————————————————————–

21 november lezing door Marc, PE1FJN

Marc heeft ons tijdens een interessante lezing op een enthousiaste manier de mogelijkheden van het gebruik van Morse laten zien. Vooral de voordelen ten opzichte van het gebruik van SSB waren indrukwekkend.

——————————————————————————–

24 oktober lezing door Alex, PA2CV

Alex heeft een leuke lezing gegeven over de experimenten met 2 kruisyagi’s van Bas, PD2CV tijdens de afgelopen velddagen van de afdeling Meppel. Hierbij werd uitgelegd waarom de antenne aanpassing problemen gaf. De werking van de eenvoudige netwerkanalyser die tijdens de velddagen gebruikt werd is door Nanne, PA3GIL en Wim, PA0WSO uitgelegd en gedemonstreerd.img_7489

  ——————————————————————————–

19 september lezing door Jaap, PA0T

Jaap heeft tijdens de afdelingsbijeenkomst een inspirerende lezing gegeven over de VHF/UHF contesten van PI4GN. Jaap had zich spontaan aangemeld om deze lezing te geven tijdens de antennemeetdag van de afdeling. Dit gebaar werd ten zeerste gewaardeerd.

jaap-pa0t

——————————————————————————–

20 juni Fotoshow en Zelfbouw

Tijdens deze avond werden er foto’s getoond van lang vervlogen tijden (midden jaren 60). Er werd uitleg gegeven door Hans, PA0JBG en Henk, PA0SVD. Ook voor de foto’s van de laatste velddagen was veel belangstelling.

Vooral Hans, PA0JBG had weer veel zelfbouwprojecten bij zich waar hij uitgebreid uitleg over gaf.

scannen0030

NL772 luisterend naar de “Meppel Ronde” 1963

——————————————————————————–

23 mei Lezing door Cees Wagemaker, PA3CCG

DSC01144

Cees heeft een lezing gehouden over zijn werk als vrijwilliger in de radiokamer van het Aviodrome. Er werd o.a. veel verteld over de apparatuur die door de jaren heen in vliegtuigen gebruikt werd. Een en ander is te zien in het Aviodrome. Cees zijn lezing heeft duidelijk aangegeven dat een bezoek aan deze radiokamer zeker de moeite waard is.

——————————————————————————–

Antennemeetdag op 21 mei bij VERON afdeling Meppel

De jaarlijkse antennemeetdag werd dit maal georganiseerd door de antennemeetgroep van de afdeling Meppel met medewerking van Gerrie, PA3EXV en Frank, PE1NFE. De metingen werden weer als vanouds uitgevoerd in het weiland tegenover het wegrestaurant “De Lichtmis”, bekend van de jaarlijkse Radio Onderdelen Markt in september. De familie Huisman heeft ook weer gezorgd dat er een schaftkeet beschikbaar was waarin de apparatuur en de meetploeg een goed onderkomen hadden.

Er is gemeten op 4 meter, 2 meter, 70cm, 23cm en 13cm.

Verslag over de dag door Gerrie en Frank is te vinden op: https://a32.veron.nl/activiteiten-2/antennemeting/

De resultaten zijn te vinden op: https://a32.veron.nl/activiteiten-2/resultaten/

IMG_7014

——————————————————————————–

18 April Lezing door Edwin Vos, PA3GVQ

PA3GVQ

Tijdens een zeer interessante lezing heeft Edwin , PA3GVQ ons alles verteld over DAB+, Digital Audio Bradcasting.  Er werd duidelijk uitgelegd waarom DAB+ ingevoerd is. Het tekort aan FM frequenties voor de diverse omroepen is daar één van de belangrijkste reden van.

Al met al een zeer leerzame lezing over een onderwerp waarmee we allen in de nabije toekomst te maken krijgen. Edwin bedankt!

p.s. het was zelfs zo interessant waardoor ik helemaal vergeten ben om foto’s te maken. De foto van Edwin heb ik dus maar even “geleend”.

——————————————————————————–

21 maart Lezing door Frans, PA3DDN

Frans heeft een interessante lezing gehouden over zijn zelfbouw ontvanger Mk3 voor het CW gedeelte van de 80 meter band. Hij heeft in dit ontwerp analoge ontvangsttechnieken op een moderne manier gecombineerd met
digitale technieken. Frans bedankt voor de leuke avond!

PA3DDN

FullSizeRender

——————————————————————————–

17 maart technische avond in het kader van Morse.

Op 17 maart werd er bij de Lichtmis een technische avond georganiseerd met als onderwerp Morse. Op deze avond was Hans, PA0JBG aanwezig voor technische ondersteuning bij de bouw van de morsedecoder. Verder heeft Wim, PA0WSO een demonstratie gegeven met een 100 jaar oude morseschrijver die voor deze gelegenheid door hem weer compleet werkend is gemaakt. het was vooral een gezellige avond met veel tijd voor onderling QSO over vooral morse natuurlijk.DSC00957

IMG_6120

————————————————————

15 februari lezing door Johan Hofland van de Firma van der Heide

De Firma van der Heide is een professioneel bedrijf op het terrein van onder andere beveiliging tegen blikseminslag en de gevolgen daarvan.

Johan HoflandJohan heeft een uitgebreid verhaal verteld over het ontstaan van bliksem en de gevaren van een blikseminslag. Daarnaast is er ook ingegaan op hoe onze antennes op de juiste manier beveiligd kunnen worden.

——————————————————————————–

Jaarvergadering VERON afd. Meppel op 18 Januari 2016

Tijdens de jaarvergadering werd Bertus Huisman verrast omdat hij dit maal zelf de beker “Algemeen” in ontvangst mocht nemen. Bertus mocht deze beker in ontvangst nemen voor zijn verdiensten voor de afdeling. Elke maand zijn we weer welkom bij de Lichtmis voor onze afdelingsbijeenkomsten. Ook voor de jaarlijkse Radio Onderdelen Markt en de antennemeetdag zijn we te gast bij de Lichtmis. Daarnaast heeft Bertus afgelopen jaar een hoge mast met reclamebord laten plaatsen met daarin ruimte voor diverse antennes van onze repeaters. Het is duidelijk dat hij het goed voor heeft met onze afdeling.

DSC09227

DSC09214

Bertus ontvangt de beker van Wim, PA0WSO

De verkoping na de jaarvergadering heeft ook weer een mooi bedrag opgeleverd ten behoeve van de repeatercommissie. Met dit geld kunnen onze repeaters weer in de lucht gehouden worden.

Verkoping door Ton, PE1PBQ en Wim, PA0WSO

Verkoping door Ton, PE1PBQ en Wim, PA0WSO

Weer een volle zaal tijdens de jaarvergadering

Weer een volle zaal tijdens de jaarvergadering

 

Lezing op 14 december 2015 door Dick Harms, PA2DW over meteoorscatter.

Tijdens de afdelingsbijeenkomst van de afdeling Meppel op de Lichtmis heeft Dick Harms (PA2DW) een zeer inspirerende lezing gegeven over Meteoorscatter.

Zowel de theorie als zijn ervaringen kwamen uitgebreid aan bod. We hebben mee mogen genieten van langzaam afgedraaide opnames met morse signalen. Het werd pijnlijk duidelijk dat er vroeger hoge eisen werden gesteld aan de morsevaardigheid van de amateur die zich met meteoorscatter bezig hield.

Tegenwoordig is het een stuk eenvoudiger geworden. Door het gebruik van digitale modes (WSJT) is het tegenwoordig een stuk gemakkelijker om een verbinding te maken via meteoorscatter.

Al met al een leuke lezing waarmee Dick, zeker een aantal amateurs die op VHF actief zijn, enthousiast gemaakt heeft, voor deze mode.

——————————————————————————–

Technische avond 2 december

Er zijn onder meer intermodulatiemetingen gedaan aan de nieuwe zelfbouw ontvanger
van Frans PA3DDN. Voor een sfeerimpressie: zie de foto hieronder.

IMG_5623

——————————————————————————–

Jubileum Bertus Huisman

Zaterdag 21 november vierde Bertus zijn 40-jarig jubleum. Zie bij Familieberichten, onder Afdeling.

——————————————————————————–

Lezing 19 oktober 2015

Douwe PA3ABT heeft op 19 oktober op de Lichtmis bij de afd. Meppel van de VERON een leuke lezing gegeven over zijn Elecraft KX3 QRP transceiver.

Het was een leuke gezellige lezing met regelmatig humoristische opmerkingen waarom smakelijk gelachen kon worden.

Douwe bedankt!

DSC08867 DSC08866

——————————————————————————–

 Amateur Treffen in Weinheim

Regelmatig bezoeken leden van onze afdeling dit evenement:

Weinheim

——————————————————————————–

September 2015: Radio Onderdelen Markt Lichtmis

Onderstaand een foto gemaakt door Dennis, PA4DEN vanuit de reclame/repeatermast bij De Lichtmis. Op de volgende link zijn de overige foto’s te zien: foto’s ROM

IMG_5721