QSL-Vossenjacht 2021

“Het was een natte maar leuke dag”

Dat waren de woorden van onze QSL-manager Gert Knipmeijer PD1GS op zondag 16 mei 2021.
Op deze dag had Gert een zogenaamde “QSL-Vossenjacht” georganiseerd. Hierbij werd de samenwerking met de rondeleiders van PI4MPL gezocht. De opzet was dat je Gert kon gaan (uitpeilen) opzoeken om daar je QSL-post in ontvangst nemen en ook nieuwe post in te leveren.

Om klokslag 12:00 uur startte de Meppelerronde via de repeater van PI3MEP (145.650Mhz.) en diverse vossenjagers meldde zich al in. Via Teamspeak was er ook veel belangstelling, dus op deze manier trok het veel “publiek”.

Meppelerronde

Deze uitzending werd geleid door Arthur (PD0AVE vanuit Dedemsvaart) en tussen de berichten en in-melders door kreeg Gert de gelegenheid om uitgebreid te vertellen over de vossenjacht en gaf “slinks” ook door waar hij zat. Door deze aanwijzingen werd steeds meer duidelijk waar Gert zich bevond.

Maar het was niet makkelijk want de aanwijzingen konden op vele locaties slaan. Enkele in-melders dachten te weten dat Gert op een bepaalde plaats zat, maar dat bleek misleidend te zijn.
Ook het geringe vermogen (5w) waarmee Gert werkte was een belemmerende factor. Dit was nodig omdat de set gevoed werd door een accu die werd bijgeladen door een zonnecel. Het weer werkte echter daar niet aan mee.

Dit aanwijzingen die Gert gaf, waren dat de plek waar hij zat:

 • Te maken had met een “oud” beroep
 • Hij om zich heen alle soorten van verkeer zag
 • Er industrie zichtbaar was
 • Er veel campers in de buurt stonden
 • Er 3 oude markante gebouwen stonden die nu een andere bestemming hebben
 • Er water stroomde die een hoogteverschil had

Naast het uitpeilen en de tips was het uiteindelijk Benno PA3FBX de 1e die Gert en zijn vrouw Geesje in Meppel als 1e had gevonden. De straat was het Jaagpad net buiten Meppel. Daar staan de Kalkovens die nu als restaurant zijn ingericht naast een camping. De vaart met sluis loopt daarlangs.

Benno is een fanatieke vossenjager en het is ook niet vreemd dat hij met zijn apparatuur Gert en Geeske als 1e heeft kunnen vinden. Na Benno volgende er nog 6 zendamateurs en een enthousiaste luisteraar.

De officiële uitslag

 1. Benno PA3FBX
 2. Harry PA8KM
 3. Fred PE1MCF en Fred PA3ETM (samen in 1 auto)
 4. Wim PA3AKK
 5. Roel PG4R
 6. Tinus PD0VDL
 7. Roel PD1RN met zijn zoon Jorn

De “hoofdprijs” werd door Gert aan Benno uitgereikt en hij zal er zeker een mooi plekje voor vinden.

Gelukkig viel het weer wel mee want de berichten waren voor deze dag zeer slecht. Gert had daar goed op gerekend. Hij had een geleende partytent van zijn buurvrouw. Hiermee hield hij de boel goed droog. Veel QSL-post werd verdeeld en alle gegadigden werden beloond met een lekkernij van zijn vrouw Geesje.

Terugkijkend naar deze dag waarin er toch nog flinke beperkingen waren, kunnen we zeggen dat het een geslaagde dag was voor de afdeling Meppel en bedanken Gert en zijn vrouw Geesje voor deze leuke activiteit.