Hier treft u de artikelen over activiteiten van de afdeling

VERON PACCdigi contest 2022

PACCdigi contest 2022Op ZONDAG 17 april 2022 (eerste paasdag) wordt weer de Dutch PACCdigi Contest 2022 gehouden.

De start is om 07:00 UTC en de contest eindigt om 19:00 UTC. De contest wordt gesponsord door de VERON.

Dit jaar zijn een aantal zaken gewijzigd ten opzichte van het vorig jaar:

  • Iedereen werkt iedereen.
  • Er zijn 3 mode categorieën: alleen RTTY, alleen FT8 en een MIX van deze modes.

Voor de deelnemers is een N1MM UDC-file ter beschikking.

De FT8 QSO’s worden volgens de standaard FT8 routine afgewerkt dus met de exchange van de QTH-locator. Er worden dus geen contest-modes van WSJT_X gebruikt!

RTTY/FT8

Gezien de opbouw en de mogelijkheden van de bestaande digitale software is voor de uitwisseling gekozen voor de eerste 4 posities van de QTH locator. En ja, natuurlijk alleen als deze locator door een Nederlands station wordt gegeven. Deze keuze heeft als voordeel dat zowel voor RTTY als voor FT8 de standaard manier van werken kan worden gebruikt. In RTTY dient de exchange te worden ingesteld op de eigen locator, bijvoorbeeld JO22. Bij FT8 dient het standaard QSO gevolgd te worden, dus compleet met locator.

Let op gebruik de aangegeven FT8 frequenties.
De multiplier in de PACCdigi contest 2022 is het aantal QTH locators van Nederlandse stations eenmaal per band en in de MIX categorie ook per mode.

Alle regels zijn hier te vinden.

Wil van der Laken PA0BWL
PACCdigi contestmanager
paccdigi.manager@veron.nl

Wordt jij EMC-aanspreekpunt voor onze afdeling?

De EMC-EMF commissie wil in de periode van maart tot september (uitzondering zomerperiode) 2022 op verschillende plaatsen in het land de EMC-cursusdagen verzorgen. De EMC-EMF opleiding wordt gegeven over de 6 regio’s, die ook voor de Regionale bijeenkomsten worden gehanteerd. De EMC-EMF opleiding wordt in overleg met de regio-organisatie op een zaterdag ingepland van 9-13 uur.

Het opgeleide lid dient de afdeling actief te ondersteunen, hij/zij wordt immers het EMC-aanspreekpunt in de afdeling. Het is dus niet een eenmalige en vrijblijvende functie binnen de afdeling.

De deelnemers zullen in contact blijven met de EMC-EMF commissie en zullen jaarlijks (b.v. een Teams meting) op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en de EMC-EMF commissie hoort ook graag wat de bevindingen in de afdelingen zijn. De EMC-EMF commissie zou het zeer waarderen als de komende jaren de verschillende EMC-aanspreekpunten hun ervaringen bij onze DvdRA kraam delen of een EMC-EMF lezing willen verzorgen.kunnen afspreken welke de kar gaat trekken.

Afdelingen kunnen vertegenwoordigd worden door maximaal 2 personen, als er genoeg ruimte is in accommodatie kan dit uitgebreid worden. Het opgeleide lid dient de afdeling actief te ondersteunen, hij/zij wordt immers het EMC-aanspreekpunt in de afdeling. Het is dus niet een eenmalige en vrijblijvende functie binnen de afdeling.

De deelnemers zullen in contact blijven met de EMC-EMF commissie en zullen jaarlijks (b.v. een Teams meting) op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en de EMC-EMF commissie hoort ook graag wat de bevindingen in de afdelingen zijn. De EMC-EMF commissie zou het zeer waarderen als de komende jaren de verschillende EMC-aanspreekpunten hun ervaringen bij onze DvdRA kraam delen of een EMC-EMF lezing willen verzorgen.

Inhoud van deze EMC-training:

Theorie deel:
  • EMC-richtlijn en de RZA VERON EMC-EMF commissie en het AT Smal- en breedband storingen Meest voorkomende stoorbronnen Stappenplan opsporen van stoorbronnen
Praktijk deel:
  • Luisteren en herkennen van storingen Lokaliseren van stoorbronnen binnen en buiten Oplossen van de storingen en hoe deze te (be)handelen. Ondersteund met behandelen van vele praktijk gevallen met video’s van demonstraties van verschillende stoorbronnen.

Ten tijde van de organisatie van de Regionale Bijeenkomst 2021 had de commissie graag voor 1 december 2021 de meldingen ontvangen. Nu de tijd ons achterhaald heeft, is het dringende verzoek vóór 30 januari 2022 de aanmeldingen per e-mail te sturen naar onze secretaris via a32@veron.nl

Foto: Website VERON

Laat eens wat van je horen

Iedere amateur heeft wel zijn specialisme als het gaat om het maken van verbindingen. De ene is sterk in het bouwen van zendontvangers, antennes, HF, satelliet, digitale techniek en ga zo maar door.

Omdat de verenigingsavonden uit blijven, zou het mooi zijn als we dit eens via deze website kunnen delen.

Heb jij iets wat je wilt delen, stuur ons dan een mailtje en wij plaatsen het op de website.

Ons e-mailadres is a32@veron.nl

Terugblik op 2021 door de vossenjachtredactie

Terugblik op 2021

Dit jaar was, na 2020, wederom een jaar waarin de coronapandemie ons vele beperkingen oplegde bij het uitvoeren van de diverse radiovossenjachten in Nederland en omgeving. Dat ondanks het feit dat het grootste deel van de bevolking inmiddels tegen corona gevaccineerd is en er in de herfst verwacht werd dat de pandemie zodanig verzwakt was dat het normale leven weer min of meer opgepakt kon worden. Dat is ijdele hoop gebleken.

Officiële wedstrijden zijn uitgebleven. Er was alleen ruimte voor trainingen en recreatieve jachten zoals de Otterjacht in Kalenberg. Het bekende Drie Landen Treffen te Maasmechelen kon in juli nog niet plaatsvinden maar uiteindelijk werd er nog een mogelijkheid gevonden om dit in trainingsvorm van 10 t/m 12 september te laten doorgaan.

Geen VERON Pinksterkamp te Odoorn maar een bescheiden trainingskampje met enkele ARDF-liefhebbers op de camping aldaar. Ook zijn we enkele keren naar Noord Holland geweest waar door Björn, PA4BWD, en Kees, PD2HFE, trainingen georganiseerd zijn. Verder hebben onze Duitse en Belgische ARDF-vrienden trainingen, waaraan ook enkele Nederlanders aan deelgenomen hebben, georganiseerd. De laatste grote training met internationale deelname werd in Groesbeek door Marcel, PE5TT, op touw gezet. Bij de grootste trainingen in augustus, september en november werd de SI-registratie uitgevoerd door Werner Wieand, DL3YDJ, in onze kringen Charly genoemd. Charly is een specialist in de programmatuur waarmee deze registratie wordt uitgevoerd. Speciale dank aan Charly voor deze service.

Ook speciale dank gaat uit naar Dick, PA0DFN. Hij heeft ons vrijwel wekelijks uitgenodigd om op zondag in het Staphorsterbos op een training te verschijnen en ook tijdens de Pinksterdagen daagde hij ons in Odoorn uit. In een gezond lichaam huist gewoonlijk een gezonde geest. Bovendien biedt een gezond lichaam meer weerstand tegen aanvallen van buitenaf op die gezondheid.

Voor zover bekend is niemand van de deelnemende ARDF-liefhebbers door corona getroffen. Dick heeft, gezien de agenda voor 2022 waarin op 2 januari een training is aangekondigd, al laten zien met deze trainingen te willen doorgaan. Hartelijk dank voor het organiseren van de trainingen!

Zo tegen het einde van het jaar is het niet alleen de tijd voor een terugblik maar ook voor wensen. Komende zaterdag en zondag is het Kerst en zes dagen later vieren wij oud- en nieuwjaar. In deze tijd met lockdown wenst jullie redacteur, ondanks alle beperkende maatregelen, een ieder een gezellige Kerst, een plezierige jaarwisseling en een succesvol 2022 met behoud van gezondheid!

 

Wim Hoek, PA3AKK.

 

(website ARDF)

 

 

 

Technoronde gaat op woensdag 10 november 2021 wel door

Ondanks dat de repeater PI3MEP van zijn oude plaats (het ziekenhuis in Meppel) is verwijderd, gaat de technoronde gewoon door.

De repeater staat voor onderhoud op een andere locatie, maar is zeer goed te ontvangen.

37e Friese 11 stedencontest

De VERON afdeling A-14 Friesland-Noord nodigt iedereen van harte uit mee te doen aan de 37e Friese 11 stedencontest.
Ook dit jaar zullen velen zich weer inspannen om alle plaatsen te bezetten.

De datum van deze contest is zondag 21 november 2021.

Vorig jaar ging het al beter op de 2 meterband door het gebruik van richt antennes, zodat we dit ook nu weer aanbevelen. Een (laag opgestelde) verticale rondstraler heeft meestal niet voldoende bereik voor een groot deel van Nederland. Met 2 meterband richtantennes zal de contest positief beïnvloed worden. Vorig jaar was de belangstelling flink toegenomen. We hopen elkaar ook nu weer aan te treffen. Aan het enthousiasme zal het niet liggen, dat is ieder jaar geweldig en daar is de organisatie heel erg blij mee.

 

In het reglement staat de wedstrijd omschreven, lees deze nog eens goed door. Heb je vragen? Mail gerust met de organisatie maar lees ook eerst de FAQ’s op de site www.pi4lwd.nl.
Contact en overleg voor de bezetting van steden via pe1cda@veron.nl a.u.b.

Namens de organisatie een goede contest gewenst!

Tom PA2IP en Peter PE1CDA.

CQ World Wide DX Contest

Een jaarlijks terugkerend event is het WW DX Contest op HF.

Op 30/31 oktober 2021 kun je meedoen in SSB en op 27/28 november in CW.

Lees meer

43e Ballonvossenjacht (voorlopig) afgelast

Op de website van de ballonvossenjacht was het volgende te lezen: De organisatie van de Ballonvossenjacht heeft vanavond moeten besluiten dat de ballonvossenjacht van zondag 19 september 2021 –niet– zal plaatsvinden. Afgelopen week werd de organisatie geconfronteerd met gewijzigde polisvoorwaarden van onze verzekeraar. Hierdoor is aansprakelijkheid voor de ballon met payload niet langer verzekerd, dit […]

De 43e ballonvossenjacht komt er aan

De 43e ballonvossenjacht

Vrijwel iedere radio geïnteresseerde heeft wel van de Ballonvossenjacht gehoord. In haar inmiddels 42-jarige bestaan hebben héél wat radiozendamateurs en andere peilers aan dit bekende evenement deelgenomen. Dit jaar vindt de Ballonvossenjacht alweer voor de 43e keer plaats. Het evenement is gepland op zondag 19 september 2021. Als de weergoden ons goed gezind zijn wordt om 13.00 uur de welbekende sonde opgelaten aan een stratosfeerballon die meestal een hoogte van 30+ kilometer bereikt.

Lees meer

Velddagen VERON afd. Meppel van 3 t/m 5 september 2021

Nu het allemaal wat beter gaat met het aantal Corona besmettingen en de meeste mensen ondertussen gevaccineerd zijn hebben we besloten dit jaar alsnog een velddag te organiseren. De velddagen worden gehouden in het weekend van 4 en 5 september, de echte liefhebbers zijn welkom vanaf woensdag 1 september.