Ontmoet de leden Roel PA4DV

Wie ben je en wat is je callsign?
Mijn naam is Roel de Vries, 43 jaar en woonachtig in Balkbrug. Mijn callsign is PA4DV

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in amateurradio?
Al sinds mijn jeugd geïnteresseerd in communicatie via radiosignalen. In de jaren 90 ben ik heel actief geweest met DX-en op 11 meter. Toen met een “Superstar 3900 black” en een GPA op de schoorsteen. Na jaren van inactiviteit heb ik in 2020 de hobby weer opgepakt.

Sinds wanneer heb je jouw licentie?
De N-licentie heb ik begin 2021 behaald en uiteindelijk 2 maanden geleden ben ik geslaagd voor de F-licentie.

Welk facetten van amateurradio vind je het leukst?
Verbindingen maken op de HF-banden.

Wat is je favoriete mode en band?
SSB. Vanwege de sterk afwisselende mogelijkheden is de 10-meter band mijn favoriet.

Welke apparatuur gebruik je?
Voor Hf werk ik momenteel met een Icom 718, met een SM-30 tafelmicrofoon. Als antenne op het moment een verticale multiband antenne voor 10, 20 en 40 meter, die middels tuner ook redelijk goed functioneert op 15 en 17 meter. Of te wel, eerst met relatief eenvoudig materiaal leuke dingen doen!

Voor 2-meter en 70-cm werk ik met een Yeasu 736-R, met een Yeasu tafelmicrofoon.

Maak je gebruik van een computer in je shack en waar gebruik je deze voor? 
Ik gebruik de computer voor het bijhouden van de logboeken. Tevens ook voor het monitoren van de verschillende banden via websdr. En natuurlijk zoeken op websites als dxsummit e.d.

Bezoek je evenementen die met de radiohobby te maken hebben?
Ja, de ROM en de dag van de radioamateur. Het is de bedoeling om meer bij de verenigingsavonden aan te schuiven.

Doe je aan zelfbouw en wat bouw je dan zoal?
Te weinig. Op dit moment is beschikbare tijd de bepalende factor. Zeer binnenkort wil ik graag starten met het maken van een 80-meterband antenne.

Wat was je meest memorabele contact?
Mijn eerste overzeese verbinding met WX3B.

Heb je nog doelen of uitdagingen met amateurradio? 
Op termijn CW.

Heb je hobby’s en interesses buiten amateurradio om? 

Ik ben actief trainer en leider bij de jeugdvoetbal in ons dorp. Daarnaast volg ik al enige jaren les in de Italiaanse taal. De overige tijd komt gemakkelijk vol met mijn werk als hoofduitvoerder in de waterbouw en natuurlijk mijn gezin.