1 april 2024 Dirage 2024 ham- en radiocommunicatiebeurs België

Internationale Ham- en Radiocommunicatie Beurs

1 april 2024, tweede paasdag in Diest (België)

DIRAGE staat voor DIesters RAdio GEbeuren. Onder deze benaming organiseert UBA-DST sinds 1986 haar jaarlijkse beurs voor radioamateurs. Hier zijn zowel tweedehands- als nieuw materiaal voor radioamateurs te koop.

In de beginjaren was DIRAGE een sterk lokaal gericht evenement. Waar vooral de clubleden hun overbodig geworden hammateriaal probeerden kwijt te geraken. De organisatie was toen al tevreden met een honderdtal bezoekers. De voortdurende groei van zowel de hoeveelheid materiaal als het bezoekersaantal dwong DIRAGE om meerdere malen naar een grotere locatie te verhuizen. Maar in 2007 werd vastgesteld dat Diest te klein was geworden voor dit evenement.

Hambeurs DIRAGE frisser en aantrekkelijker

De verhuizing in 2008 naar een moderne en ruime locatie was voor UBA-DST meteen ook een uitnodiging om van het oude vertrouwde concept van DIRAGE af te stappen en onze Internationale Ham- en Radiocommunicatie Beurs frisser en aantrekkelijker te maken.

Een grotere diversiteit van het aangeboden tweedehands materiaal. Een uitgebreid gamma van nieuwe amateurapparatuur en antennes. De kans om tijdens een voordracht met demonstratie een nieuwe mode/materiaal van onze hobby te leren kennen. Alsook het feit dat de organisatie aanverwante hobby’s de kans geven zich te tonen maken dat DIRAGE een begrip geworden is in ON en de place to be is voor een breed radioamateur publiek.

Toegang € 5,00

Openingstijden: 09:00 – 14:00u

Locatie: Cultuurcentrum Diest
Nijverheidslaan 24
3290 Diest

België

Internationale Ham- en Radiocommunicatie Beurs

Radiovlooienmarkt TYTSJERK zaterdag 13 april 2024

TYTSJERK zaterdag 15 aprilVERON afdeling A-14 Friesland-Noord organiseert voor de 36e keer: Radiovlooienmarkt Tytsjerk op zaterdag 13 april 2024.

Wat tref je hier aan?

 • Het QSL-bureau van R14 en diverse infostands.
 • Onderdelen en apparatuur van laag- tot hoogfrequent: antennes en antennemateriaal, coax, dongels, bouwpakketten, surplus, nieuw old stock (NOS), zelfbouw, boeken en tijdschriften, noem maar op. En de bekende verrassingszakken met een assortiment van mooie hoogwaardige elektronica-onderdelen zijn weer verkrijgbaar bij de A-14-verkoopstand.
 • Ook vindt een tentoonstelling plaats van zelfbouw en demonstratie met als thema: van draadje tot printplaatje!

Ook iets te verkopen?

Neem contact op en huur eventueel een (gedeelde) tafel. En natuurlijk wordt het weer gezellig, net zoals de voorgaande jaren. Tref elkaar weer en praat weer eens bij. Er is genoeg te beleven op het brede gebied van het radio amateurisme, dus kom, kijk en beleef.
Informatie betreffende tafels: neem contact op met Tom, PA2IP via pi4lwd@veron.nl of www.pi4lwd.nl.
De zaal is open om 9.00 uur en om 14.30 uur is alles weer opgeruimd.
Kom ’s morgens op tijd want op=op en weg=weg!

Consumpties verkrijgbaar voor gewone prijzen. => De toegang is zoals altijd GRATIS. <=

Waar en wanneer

Wegens verbouwing van het dorpshuis dit keer niet in “Yn’e Mande” zelf maar vlakbij in het tijdelijke dorpshuis; verkeerregelaars wijzen u de weg naar de voormalige basisschool 200 meter verderop. Ruime parkeergelegenheid (ook gratis) , zoals vanouds.

(niet bij de voormalige basisschool parkeren en niet op de openbare weg parkeren i.v.m. doorgang hulpdiensten) .

Graag tot ziens in Tytsjerk op zaterdag 13 april 2024.
Radiovlooienmarkt Tytsjerk: Zeker niet de grootste, wel een van de gezelligste!

De 44e Friese RadioMarkt (FRM) is op 25 mei 2024

Hebben jullie 25 mei al in de agenda staan?  Wij wel, dus we hopen jullie ook. De FRM-commissie is namelijk al weer druk bezig met de voorbereidingen voor deze radiomarkt. Ja, de 44e keer een FRM, en dat al vanaf 1987; wat een geweldige prestatie zetten die Friezen daar neer.

En ze kunnen nog wel wat hulp gebruiken. Opbouwen, uitzetten stands, bewaken, parkeerbegeleiding, standhouders begeleiden, geluidsinstallatie en electra verzorgen, afbreken en de Buorskip netjes achter laten. Ja, dat zijn zo ongeveer de zaakjes die bij een markt geregeld moeten worden.

Dat kan de FRM-commissie natuurlijk niet alleen. Maar gelukkig is er een groot aantal medewerkers waar ze op kunnen rekenen. Wil jij ook een handje helpen? Neem dan snel contact op met de FRM-commissie.

24 februari 2024, 26e Elektronica Vlooienmarkt ’t Harde

Zaterdag 24 februari 2024 organiseert de afdeling Noord Oost Veluwe  van de VERON al weer voor de 26e maal haar Elektronica Vlooienmarkt. De markt vindt plaats in de meer dan 1000 vierkante meter grote sporthal van MFC Aperloo waar ruim 220 meter aan kramen opgesteld zal staan.

Elektronica Vlooienmarkt

Op deze gezellige Elektronica Vlooienmarkt zijn nieuwe of gebruikte spullen te vinden. Aangeboden door standhouders uit Nederland, Duitsland en België Er is een groot aanbod van spullen die op de een of andere manier met elektronica te maken hebben.

Voor de radio hobbyisten zijn er allerlei spullen te koop variërend van antennes, kabels, meetapparatuur en voedingen tot allerlei soorten transceivers, porto’s.

En natuurlijk is er voldoende aanbod van losse onderdelen en (sloop)apparaten voor de zelf bouwende elektronica hobbyist. Ook zijn er voor de computer liefhebbers computers, laptops, componenten en accessoires verkrijgbaar.

Maar ook op het gebied van Arduino, Raspberry Pi, shield en accessoires is er voldoende te vinden en dat vaak voor zeer gunstige prijzen.

Ook zijn er allerlei soorten led verlichting , led strips, zaklantaarns, telefoonladers, gereedschap en vele andere zaken te koop.

Dus mocht u op zoek zijn naar een moeilijk verkrijgbaar onderdeel, verzamelt u oude radio’s, oude leger apparatuur, bent u een computeraar, of wat dan ook op het gebied van elektronica, kom dan zaterdag 24 februari 2023 naar deze gezellige Radiomarkt.

Locatie

De markt wordt gehouden in het Multi Functioneel Centrum “M.F.C Aperloo” Stadsweg 27 ’t Harde.

De markt begint om 09.00 uur en duurt tot 15.00 uur en de entree bedraagt 4 €. Er is voldoende gratis parkeerruimte o.a. de parkeerplaatsen bij het MFC, op 250m lopen afstand zwembad de Hokseberg en sportpark Schenk.

Voor het laatste nieuws en informatie : www.pi4nov.nl

Namens de organisatie: Erik Klein PH4CK

Knutselproject QDX 5-band 5W Digi transceiver

Beste OM’s

Vorig jaar heb ik een lezing gehouden over o.a. een kleine FT8/FT4 tranciever van QRP-Labs. Dat heb ik in mei dit jaar ook bij de afdeling IJsselmond gedaan. (regio Zwolle/Kampen).

Daarbij is het idee gelanceerd om dit transcievertje samen als knutselproject te gaan bouwen in november/december van dit jaar tijdens de afdelingsbijeenkomsten in ‘s-Heerenbroek.

We willen de leden van de ons omringende afdelingen graag de kans geven om ook mee te doen.

De spelregels zijn daarvoor:
 1. Je bestelt bij QRP-Labs de door jou gewenste versie van de QDX 5-band 5W Digi transceiver: QRP Labs shop (qrp-labs.com)
 2. Je kunt daarbij kiezen voor een versie voor de hoge of de lage banden of 1 band. Je kunt daarbij ook kiezen voor levering met of zonder behuizing. Kies voor deelname aan het project wel de kit en niet de gebouwde versie!
 3. Doe dat zo snel mogelijk i.v.m. eventuele levertijden zodat je de kit zo snel mogelijk in huis hebt. Wij gaan dit, i.v.m. BTW en inklaringskosten, niet centraal regelen. Persoonlijk inkopen is in dit geval gunstiger.
 4. Op de site kun je de bouwhandleiding en de gebruikershandleiding alvast doornemen en als je wilt: thuis controleren of alle onderdelen aanwezig zijn. Ook kun je de spoeltjes vast wikkelen.(dat is veruit het meeste werk.)
 5. Tijdens de bouwavond(en) zal er ondersteuning zijn van enkele amateurs met wat meer knutselervaring.
 6. Laat mij voor 1 augustus 2023 via de mail rob.bleumer@gmail.com weten of je besteld hebt en meedoet. Waarom? Omdat we willen weten voor hoeveel bouwers we soldeerplekken moeten gaan regelen.
 7. Mocht het aantal deelnemers niet ten minste 15 zijn, gaan we het niet op de verenigingsavond organiseren en zullen we een alternatieve knutselplek/moment zoeken.

 

Wij hopen dat er veel deelnemers zijn en hiermee een leuke activiteit kan worden gerealiseerd..

Rob P.J.R.Bleumer PA0RBL

12 juni 2023 verenigingsavond [week eerder dan gebruikelijk]

 • Mededelingen van de afdeling
 • Traditiegetrouw staat juni in het teken van zelfbouw. Er wordt door PAØDFN Dick en PE1PBQ Ton uitleg gegeven over wat ze aan het bouwen zijn.
 • Tonen zelfbouwprojecten
 • QSL kaarten service
 • Onderlinge QSO’s

Kulturhus de Spil
Koningin Julianalaan 10 7711  KK Nieuwleusen

De inloop is mogelijk vanaf 19:00 en we kunnen er tot 23:00 terecht.
Er is horeca aanwezig voor koffie, consumpties en snacks.

 

 

 

15 mei 2023 verenigingsavond

 • Mededelingen van de afdeling
 • Lezing door Andre Gunst over Lofar, het doel van Lofar en de techniek om dit te bereiken.
 • Tonen zelfbouwprojecten
 • QSL kaarten service
 • Onderlinge QSO’s

Kulturhus de Spil
Koningin Julianalaan 10 7711  KK Nieuwleusen

De inloop is mogelijk vanaf 19:00 en we kunnen er tot 23:00 terecht.
Er is horeca aanwezig voor koffie, consumpties en snacks.

Velddagen VERON afd. Meppel van 1 t/m 4 juni 2023

De velddagen worden gehouden in het weekend van 3 en 4 juni 2023, de echte liefhebbers zijn welkom vanaf donderdag 1 juni.
Deze dagen worden weer gehouden op de nieuwe locatie “scouting Steyn terrein” Averlose Houtweg 14-A, 7431 PK Diepenveen.

Informatie over terrein is te vinden op de website van scouting Steyn.

We hopen op mooi weer en op veel deelnemers. Voor een luttel bedrag kan er worden meegedaan. Voor de mensen die niet komen kamperen is het ook mogelijk om ook gewoon even op visite te komen (vergeet niet je eigen stoel mee te nemen).

73′ Dick Fijlstra PAØDFN en Ton van Amerongen PE1PBQ

17 april 2023 knutselsavond

 • Mededelingen van de afdeling
 • Start van de zelfbouwproject GPSDO.
 • Tonen zelfbouwprojecten
 • QSL kaarten service
 • Onderlinge QSO’s

Kulturhus de Spil
Koningin Julianalaan 10 7711  KK Nieuwleusen

De inloop is mogelijk vanaf 19:00 en we kunnen er tot 23:00 terecht.
Er is horeca aanwezig voor koffie, consumpties en snacks.

20 maart 2023 verenigingsavond

 • Mededelingen van de afdeling
 • Lezing door Jos Disselhorst PA3ACJ over het gebruik van een spectrum analyser met een tracking generator.
  Hierbij wordt ingegaan op de werking van zo’n apparaat en het gebruik ervan. Tevens demonstreer ik het programma ELSIE waarmee je allerlei filters kunt berekenen. Als je dan een filter gemaakt heb, kun je met behulp van de spectrum analyser met tracking generator de boel controleren op de goede werking. Een en ander met demonstraties.
 • Tonen zelfbouwprojecten
 • QSL kaarten service
 • Onderlinge QSO’s

Kulturhus de Spil
Koningin Julianalaan 10 7711  KK Nieuwleusen

De inloop is mogelijk vanaf 19:00 en we kunnen er tot 23:00 terecht.
Er is horeca aanwezig voor koffie, consumpties en snacks.