Oude artikelen

Een professionele repeater is onze afdeling aangeboden

Laat eens wat van je horen.

Een paar weken geleden heeft Auk, PDØADC, onze afdeling via Tinus, PDØVDL, een professionele  repeater aangeboden. Tinus heeft hierna contact met mij gezocht en heeft met mij overlegd dat we dit aanbod maar moesten aanvaarden. Toen Tinus de repeater thuis had heb ik deze aldaar opgehaald. De repeater van het merk TAIT bleek van een taxi centrale af te komen en stond in de 160MHz band. (Taxi centrales gebruiken tegenwoordig alleen nog data). Hierna op het internet van allerlei dingen over het apparaat opgezocht en het bleek dat hij kon werken vanaf 136 t/m 174 MHz. Tait gebruikt hiervoor 4 verschillende vco’s 2 voor ontvangst en 2 voor zenden, welke als uitwisselbare modules er in te prikken zijn. Daar ik alleen de 160 MHz modules had moesten deze omgebouwd worden. Ook dit was redelijk te doen daar de modules op de frequentie  bepalende onderdelen na, gelijk opgebouwd waren. Ik beschrijf hier redelijk omdat er verschrikkelijk kleine smd componenten gebruikt zijn, het betrof hier smd0603, dit is 1.6*0.8 mm.
Voor het ombouwen op zich had ik alle component waardes, deze stonden in de schema’s vermeld. Na het ombouwen en testen bleken de modules prima in onze band te staan. Deze apparaten bezitten een frequentie synthesizer  met een NJ8820. De frequentie word ingesteld doormiddel van een eprom 24C64. Via internet gelezen dat er een programmeer software van Tait was om een bin- bestand te maken welke gebruikt word om de eproms te programmeren. Hier na gezocht en gevonden, was niet makkelijk te vinden, maar we geven niet zo snel op. Voor de zender en de ontvanger moeten aparte bin- bestanden gemaakt worden om de 2  eproms te programmeren. Het volgende probleem diende zich aan, ik kon nu wel de bin file’s maken, maar ik heb geen programmer om ouderwetse eproms te branden. Om met de woorden te spreken van de amateur die dit wel kan, daar moet je een oude man met een oude computer voor hebben. Nou Alfred, PE1NAO, volgens mij (ORZ.COM) ben ik toch 6 jaar ouder als jij, maar die oude computer klopt. Toen ook de goede eproms er inzaten kon de boel afgeregeld worden. Hiervoor moest nog wel het receiver board van de nodige soldeer jumpers voorzien worden, waardoor er C’tjes parallel aan andere geschakeld werden om in de lage band te komen. De transmitter was geen enkel probleem, zat alleen 1 C in de eindtrap om af te regelen. Na het apparaat volledig afgeregeld te hebben werkt het allemaal prima. Alleen geen Roger piep en callsign maar voor reserve een prima ding.

Hopelijk hierbij een bijdrage te kunnen leveren aan de rubriek laat eens wat van je horen.

Groeten Jan PA3FEX

Belangstelling voor de JOTA-JOTI op 15-17 oktober 2021?

JOTA/JOTI 2021 Vanuit de afdeling zijn al enkele leden actief (Dalfsen, Raalte en Steenwijk) voor de ondersteuning van de scouts op de jaarlijkse JOTA/JOTI dagen die altijd in het najaar worden gehouden.

10 en 11 juli 2021 HF ARRL/IARU contest

Dit weekeinde vind er weer een wereldwijde contest plaat op de HF banden (160, 80, 40, 20, 15 en 10 meter)

Vanaf 12:00 uur GMT kun je meedoen in zowel single verband als met de vereniging.

Vanaf de afdeling Meppel zullen enkele amateurs vanaf hun QTH meedoen en de punten gaan dan naar de afdeling.

Meer info vind je hier.

 

Vossenjacht training op 4 juli 2021

Trainingen in coronatijd op uitnodiging door Dick, PA0DFN.

 

De volgende training is op zondag 4 juli 2021. Dick schrijft daarover:

 

Voor 4 juli staat een 2 m ARDF training op de rol. Frequentie 144.150 MHz en cyclus 30 sec.

De startplaats is dit maal op de kleine parkeerplaats aan de J.J. Gorterlaan net na de munitie opslag.

De condities zijn de bekende voor de trainingen in het Staphorsterbos.

Start om 09:30u. en om 12:30u. haal ik de zenders weer op.

 

Groeten,

Dick PA0DFN

QSL-Vossenjagen 2021

PD1GS actief in het veldIn navolging van de succesvolle QSL-Vossenjacht van vorig jaar, heeft onze QSL-manager Gert Knipmeijer PD1GS, weer een nieuwe jacht gepland.

Dit maal zal dit zijn op zondag 16 mei 2021 en vanaf 12:00 uur live te volgen via de uitzending van PI4MPL op 145.650 Mhz.

Wereld Radio Dag

Vanwege de Wereld Radio Dag op zondag 18 april, werd er tijdens de uitzending van PI4MPL door RTV Drenthe, opnames gemaakt bij onze voorzitter Gert Knipmeijer (PD1GS) en Ruud Evers (PD1AGN).

De reden hiervoor was dat het Wereld Radio Dag was.

Bekijk hier de beelden van RTV-Drenthe (begint van 02:20) Met dank aan RTV-Drenthe voor de beelden

 

Dick van de Wetering, PA0JMW

Dick is na een tijdelijke opname in het ISALA ziekenhuis i.v.m. corona weer thuis. Hij is nog wel snel moe en moet de komende tijd weer aansterken. Verder gaat het goed met hem. Dick zijn nieuwe woonplek is “De Berghorst” in Staphorst. Dick is regelmatig te horen op de twee meter repeater van Meppel 145.650MHz. Stuur hem eens een kaartje of bel Dick eens. 0657195186. Adres: Ebbinge Wubbenlaan 158, 7951 AZ Staphorst. Verdere info bij Frits, pa3fys@veron.nl

Lezing over SDR

Op 10 februari 2020 werd tijdens een bijeenkomst van de afdeling Meppel, een lezing door Hans Remeeus (PA0Q) gehouden over SDR.

Jaarvergadering 2020

Op 20 januari 2020 vond weer de jaarlijkse vergadering VERON afdeling Meppel plaatst.
Dit maal met een verkoping van meegebrachte spullen.
De opbrengst was voor de het in stand houden van de Meppeler-repeaters.

Lezing over 2 Arduino bouwprojecten

Op 16 december 2019 vond tijdens een bijeenkomst afdeling Meppel een lezing plaatst door Rob Bleumer, PA0RBL
Onderwerp ging over zijn experimenten met een Arduino.

  1. Er waren op die avond 2 presentaties:
    De bouw van de Antuino een SWR meter op basis van de Arduino tot 470Mhz. Maar ook met nog veel meer meet mogelijkheden.Bouw vanuit standaard onderdelen en tegengekomen problemen.
  2. De bouw van een 100W automatische antennetuner.Op basis van Arduino bouwstenen en standaard onderdelen en de daarbij tegengekomen problemen.