Op bezoek bij Odinn TF2MSN

Een rondreis op IJsland biedt een mooie gelegenheid om een zendamateur te bezoeken. In dit geval Odinn TF2MSN in Akranes. Ik heb Odinn eerst een email gestuurd met de vraag of hij het leuk zou vinden om elkaar te ontmoeten. Ik kreeg een positieve reactie. We zijn donderdag 12 oktober aangekomen in Reykjavik en in 7 dagen via het zuiden, oosten en via het noorden terug naar Reykjavik. Ik heb geen enkele antenne onderweg gezien die ik in verband kon brengen met zendamateurisme.

Hoe ken ik Odinn, ik heb hem de eerste keer gesproken in 1991 dat was in mijn pre- amateur periode. Het was mijn eerste verbinding met IJsland en heb netjes de verbinding bevestigd gekregen met een QSL kaart. Mijn volgende verbinding met Odinn was in 2015 en we hadden een leuke verbinding en het nog gehad over onze eerste kennismaking.

Op weg naar Reykjavik een kleine omweg gemaakt en na even zoeken het huis gevonden. Eerst even een paar foto’s van het antennepark gemaakt en vervolgens aanbellen. Een deurbel die je verwacht bij een zendamateur.
Er wordt niet gereageerd op de bel, de QSL kaarten van de verbinding uit 2015 stop ik in de brievenbus. Jammer maar helaas geen ontmoeting dit keer. Maar met dat ik bij het huis wegloop komt er een auto aan deze draait de oprit op. De portier van de auto gaat open en nog voor ik mij kan voorstellen steekt hij zijn hand uit en zegt “hello Edwin”. en daar stapt vervolgens een bekent gezicht uit met een zwarte baseball cap met de tekst TF2MSN. Dit kan niet missen.

 

We lopen naar de voordeur en Odinn neemt mij mee naar zijn Shack. De wand vol met prachtige QSL -kaarten. Odinn is een actieve zendamateur en vooral in FT4 en FT8. Hij controleert het logboek op basis van mijn QSL kaarten en schrijft vervolgens zijn QSL kaart voor mij uit.

We hebben het over het aantal actieve zendamateurs in IJsland en hij vraagt hoeveel ik er gesproken heb. Ik komt aan acht verschillende stations. We hebben het over Zwolle en hij vraagt hoeveel actieve zendamateurs Zwolle heeft en ondertussen geeft hij een zoekopdracht Zwolle in zijn logboek. Er komen een aantal voor mij bekende callsigns in beeld: PA3FYS, PA8KW en PA3DNA en nog een paar andere. Hij vraagt of ik deze personen ken, Wilko en Frits ken ik natuurlijk. Ik word vervolgens uitgenodigd om het antennepark te komen bekijken. Er staat die dag een erg harde wind. Het antennepark bestaat uit een 6 band Hexbeam een zelfbouw dx commander voor 30 40 en 60 meter. Een zelfbouw yagi voor 4 meter. en nog enkele antennes voor lokaal gebruik. Veel toeristen komen naar IJsland voor het noorderlicht, Odinn verteld mij dat het voor de IJslandse zendamateurs een grote bron van ergernis is. Ze ondervinden veel storing door het noorderlicht. Na het antennepark bekeken te hebben neem ik na een dik half uur afscheid van Odinn en vervolg mijn weg naar Reykjavik. De harde wind van die dag resulteert in een vertraging van 11 uur voor mijn terugvlucht op donderdag 19 oktober. Ik maak dankbaar gebruik van de vertraging om dit verslag te schrijven.

73′ Edwin TF2/PD5L

 

Verslag Oceanië DX SSB Contest 7 oktober 2023 door Roel PA4DV

In het contest-overzicht in de electron lees ik wat interessants…..
Op 7 oktober is de Oceania DX SSB contest. Dat kon wel eens het moment zijn om eindelijk de
gekoesterde wens uit de laten komen, om met mijn redelijk eenvoudige setje, het laatste werelddeel
te kunnen afvinken. Het is ondertussen een leuke sport geworden om met mijn redelijke basic spullen
en de mogelijkheden die ik heb qua antennes, toch (voor mij in ieder geval) “bijzondere” contacten te
maken.
’s Morgens om 8.00 uur kruip ik achter de set. De actuele indexen lijken super te zijn. Een SFI van
155, in combinatie met een A=7 en een K=0 doen mij blij worden. Alle hoger gelegen HF-banden zijn
open.
Eerst op 12 meter eens cq cq roepen. Ik maak gelijk een mooi qso met een Japans station. Dat biedt
kansen. De weinige Australische amateurs die ik op dat moment ontvang worden aangeroepen door
de hele wereld lijkt het wel, dus ik besluit geduld te hebben, en niet mee te roepen in de pile’s.
Gedurende de dag, tussen de weekendverplichtingen van de kinderen door, blijf ik uitluisteren. De
pile’s blijven bestaan. Snel rekenend besef ik mij dat, op het moment dat Nederland in de “grey-line”
komt, het in Australië al nacht is. Gezien de 24-uurs contest moet dat het moment worden.
Rond 17.00 uur weer in de shack, hoor ik op 20 meter nog twee stations roepen. Tegen 17.30 merk ik
al luisterend dat het ontvangstsignaal begint op te lopen. En, nog veel interessanter, het aantal
verbindingen dat deze stations maken loopt terug.
Nadat VK4A 4 keer geroepen heeft zonder beantwoord te worden, pak ik mijn kans….
….PA4 again. hoor ik terugroepen. Ik roep nog een keer en mijn call wordt bevestigd! Kicken! Stiekem
een kleine geluksroep in de shack, terwijl mijn vrouw en kinderen mij verbaasd aankijken.. Yes,
hebbes!. Gelijk het andere station ook aangeroepen en bevestigd.
Dit is wat voor mij de hobby zo mooi maakt, rekenen, omstandigheden inschatten, luisteren en
geduld… en dan toch de verbindingen maken. Tevreden ga ik aan de koffie. Morgen de logs maar
uploaden op de contest-website. Qua aantal qso’s een bescheiden resultaat, maar voor mij wel een
hele mooie….

73’s Roel (PA4DV)

Impressie Dag voor de RadioAmateur 29 oktober 2022

Vanmorgen met mijn zoon naar de IJsselhallen voor de Dag voor de radioamateur. We zijn aan de vroege kant en lopen een rondje langs de standhouders bij de Amrato.  Veel commissies en werkgroepen zijn op de DvdRA aanwezig, ieder met een eigen stand. Ook andere clubs en verenigingen hebben hier een stand. Bij de stand van de Hamcation treffen we Lidy en Peter PA2PME zij doen de PR voor de Americaanse beurs in Nederland. Vervolgens gaan we naar een ander zaal met oa de Veron radio onderdelen markt, de zelfbouwtentoonstelling en het jeugdplein. Mijn zoon neemt plaats op het jeugdplein en gaat een solar robot in elkaar zetten. Dit onder toezicht van Ernst PD2ZES. Het wordt ondertussen drukker in de zaal er zijn ondanks de CQWWSSB- contest veel mensen op de beurs afgekomen. Na wat kleine aankopen en korte gespreken met diverse bekenden houd ik het tegen 13.30 uur voor gezien. Ik kijk terug op een leuke DvdRA en de nieuwe opzet is mij erg goed bevallen. Complimenten aan de organisatie en alle vrijwilligers.

Bezoek aan PA6Q/J Vaandrig Lengtongroep in Zwolle JOTA/JOTI 2022

Gisteren mijn jaarlijkse bezoek gebracht aan het JOTA- station PA6Q/J. Dit station is nogmaal actief onder de call PA3DAT/J. De locatie van PA6Q/J is de scoutinggroep: Vaandrig Lengtongroep prachtig gelegegen aan de rand van park de Wezenlanden met een hoge antenne mast en ruimte op de locatie om enkele draadantennes weg te spannen. Ik tref binnen Hans PC9F, Herman PD1ACK, Joris PD2JM en Joeri PE5JW aan. Na een korte begroeting raak ik met Hans in gesprek en vertel hem dat ik voor de site van de afdeling Meppel een stukje wil schrijven over hun station. Hans verteld dat de call dit jaar PA6Q/J is i.v.m. de afwezigheid van Aloys, Tijdens de JOTA is er al meer dan 40 jaar en amateurstation actief onder de call PA3DAT/J. Het station werkt op HF en op 2 meter, Tijdens mijn bezoek voert Hans een gesprek samen met een jonge scout met een ander JOTA- station en er worden vragen over en weer gesteld oa ‘wat is de kleur van jullie blouse’.  Rondom het clubgebouw is er bedrijvigheid en het is tijd voor de crew om de lunch te nuttigen. Ik bedank voor de gastvrijheid en fiets terug naar huis.

73′ Edwin PD5L