Verslag 2e cursusavond Arduino basiscursus

Op maandagavond 23 oktober werd de tweede Arduino sessie gehouden.

Ook deze keer in de kantine van Ton PE1PBQ in Dalfsen. Twee weken later dan gepland ivm ziekte van de cursusleider en de maandelijkse bijeenkomst van de Radioclub. Gelukkig was Mario geheel hersteld en werd begonnen met een terugblik. Het aantal deelnemers was dit keer wat minder dan de eerste keer, maar het enthousiasme was er niet minder om. Deze sessie werd onder andere uitgelegd wat het belang en de functie was van Pull-up en Pull-down. “Zweverige” signalen kunnen problemen geven, dus met een afsluitweerstand kunnen deze voorkomen worden. De opdracht die gemaakt moest worden was het uitlezen en zichtbaar maken van de stand van de onboard-potmeter. Deze zit aangesloten tussen +5V en aarde, met de loper aan de Arduino controller. Ook werd er geëxperimenteerd met het programmeren van een drukknop en het aansturen van een Ledje hiermee. Tot slot het gebruik van functies, het nut hiervan, om de code overzichtelijk te houden, en de programmagrootte te beperken.

Afgesloten werd om het werkende programma te ontdoen van overbodige coderegels om zodoende optimaal gebruik te kunnen maken van de beschikbare -beperkte- geheugen ruimte. Kortom, de tijd vloog weer voorbij, tegen de klok van 10 uur werd de avond afgesloten en de boel opgeruimd. We kunnen terugkijken op weer een zeer geslaagde avond!

De derde en laatste sessie staat gepland voor maandag 30 oktober, wederom in Dalfsen.

73′ Nanko PA0NVY

 

Vooraankondiging Arduino basiscursus

Meld je nu aan voor de Arduino trainingen, deze worden gehouden op 2, 9 en 23 oktober.

Ik meld mij aan voor de basiscursus Arduino

Kosten bedragen € 25,00 inclusief een arduino.

 

Vooraankondiging
Arduino is een veel gebruikte tool binnen onze hobby, wij bekijken met deze vooraankondiging om er voldoende belangstelling is voor het geven van een cursus.
Na deze vooraankondiging volgt er binnenkort een mogelijkheid om je aan te melden als belangstellende voor de cursus en ook voor het centraal aanschaffen van het benodigde Arduino bordje.

Cursus
Een laagdrempelige cursus die doorgaans door alle geïnteresseerden kan worden gevolgd. Je leert in deze cursus wat een Arduino is, de basis beginselen van het programmeren, toevoegen van library’s s en het werken met diverse sensoren. Mario PA5MR is geen programmeur, hij doet dit naar eigen gevoel, puur voor de hobby. Hij wordt tijdens de cursus geassisteerd door Rudy PH5R.

De cursus wordt verdeeld over drie avonden met eventueel een vierde avond als er veel vragen zijn. De cursus duurt van 19:00 tot 22:00 uur De groep deelnemers kan uit ongeveer 15 cursisten bestaan. Bij meer belangstelling kan het misschien iets uitgebreid worden.

We gaan niet solderen! Iedereen schaft een bordje centraal aan met diverse componenten er op. Zo heeft iedereen het zelfde materiaal.  Je klikt het bordje op je arduino en alles is aan te sturen.

Wat heb ik nodig
Deelnemers moet zelf zorgen voor een laptop met Windows 8 of hoger. Arduino bordje met diverse componenten erop.  [Uno r3 (clone) met USB kabel + Rich board]

Wat kan ik na het volgen van de cursus
Na de cursus kun je zelf kleine programma’s maken, bestaande programma’s aanpassen en sensoren koppelen.

 

 

Knutselproject” GPSDO