Dick Fijlstra ontvangt de Carole Perry Educator of the Year Award

Dick Fijlstra, PA0DFN, is 2022 Carole Perry Educator of the Year

Orlando HamCation kondigde aan dat Dick Fijlstra, PA0DFN, de 2022 ontvanger is van de Carole Perry Educator of the Year Award. De award erkent een uitstekende bijdrage aan het onderwijs en het bevorderen van de jeugd in amateurradio. Het werd voor het eerst uitgereikt in 2018 aan zijn naamgever, Carole Perry, WB2MGP. Dit om haar werk te erkennen in het onderwijzen van studenten over ham radio. Orlando HamCation en ARRL sponsoren de 2022 ARRL National Convention op 10 – 13 februari 2022.

Carole Perry Educator of the Year

Perry is een voormalig Dayton Hamvention® Amateur of the Year. Ook is zij ontvanger van de ARRL Instructor of the Year Award. Ze heeft meer dan 3 decennia het Hamvention® Youth Forum gemodereerd.

Fijlstra eerste internationale winnaar

Fijlstra is de eerste internationale winnaar van de Carole Perry Educator of the Year Award. Hij is gepensioneerd schooldirecteur en werkt al jaren aan het bereiken van de jeugd met de nieuwste technologie op het gebied van ham radio. Op ham radio evenementen helpt hij groepen jongeren bij het bouwen van elektronische projecten. Daarbij begeleidt hij ook groepen andere radioamateurs om hen te helpen de projecten correct af te maken. Hij heeft ook internationale schoolprojecten georganiseerd, waaronder het Communication Helps International Progress (CHIP) programma, met deelnemende scholen in heel Europa.

ARDF

Fijlstra is in Nederland lid van de Internationale Amateur Radio Unie (IARU) en lid van de VERON Werkgroep Regio 1 Amateur Radio Direction Finding Committee (ARDF). Zij richt zich op de Europese Jeugd ARDF Kampioenschappen op zenderjacht activiteiten en wedstrijden. Fijlstra ook van zeer actief in ARDF. – Met dank aan het PCARS Radiogram

Bron: ARRL

HamCation

HamCation®, en ARRL® hebben aangekondigd dat Orlando HamCation de 2022 ARRL Nationale Conventie zal organiseren in Orlando, Florida, van 11-13 februari. De conventie markeert de 75ste verjaardag van HamCation® – een van de grootste jaarlijkse bijeenkomsten van radioamateurs in de VS. Het conferentiethema “reDiscover Radio” is ook een oproep aan radioamateurs die zich willen toeleggen op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden in radiotechnologie en radiocommunicatie.

 

Bron: Veron

 

Lees hier het officiële persbericht

 

 

 

 

Wijziging bestuur

Arend Compagner NL13947 heeft per 1-1-2022 zijn functie als bestuurslid neergelegd.

We willen Arend bedanken voor zijn inzet met name op de sociale media.

Wordt jij EMC-aanspreekpunt voor onze afdeling?

De EMC-EMF commissie wil in de periode van maart tot september (uitzondering zomerperiode) 2022 op verschillende plaatsen in het land de EMC-cursusdagen verzorgen. De EMC-EMF opleiding wordt gegeven over de 6 regio’s, die ook voor de Regionale bijeenkomsten worden gehanteerd. De EMC-EMF opleiding wordt in overleg met de regio-organisatie op een zaterdag ingepland van 9-13 uur.

Het opgeleide lid dient de afdeling actief te ondersteunen, hij/zij wordt immers het EMC-aanspreekpunt in de afdeling. Het is dus niet een eenmalige en vrijblijvende functie binnen de afdeling.

De deelnemers zullen in contact blijven met de EMC-EMF commissie en zullen jaarlijks (b.v. een Teams meting) op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en de EMC-EMF commissie hoort ook graag wat de bevindingen in de afdelingen zijn. De EMC-EMF commissie zou het zeer waarderen als de komende jaren de verschillende EMC-aanspreekpunten hun ervaringen bij onze DvdRA kraam delen of een EMC-EMF lezing willen verzorgen.kunnen afspreken welke de kar gaat trekken.

Afdelingen kunnen vertegenwoordigd worden door maximaal 2 personen, als er genoeg ruimte is in accommodatie kan dit uitgebreid worden. Het opgeleide lid dient de afdeling actief te ondersteunen, hij/zij wordt immers het EMC-aanspreekpunt in de afdeling. Het is dus niet een eenmalige en vrijblijvende functie binnen de afdeling.

De deelnemers zullen in contact blijven met de EMC-EMF commissie en zullen jaarlijks (b.v. een Teams meting) op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen en de EMC-EMF commissie hoort ook graag wat de bevindingen in de afdelingen zijn. De EMC-EMF commissie zou het zeer waarderen als de komende jaren de verschillende EMC-aanspreekpunten hun ervaringen bij onze DvdRA kraam delen of een EMC-EMF lezing willen verzorgen.

Inhoud van deze EMC-training:

Theorie deel:
  • EMC-richtlijn en de RZA VERON EMC-EMF commissie en het AT Smal- en breedband storingen Meest voorkomende stoorbronnen Stappenplan opsporen van stoorbronnen
Praktijk deel:
  • Luisteren en herkennen van storingen Lokaliseren van stoorbronnen binnen en buiten Oplossen van de storingen en hoe deze te (be)handelen. Ondersteund met behandelen van vele praktijk gevallen met video’s van demonstraties van verschillende stoorbronnen.

Ten tijde van de organisatie van de Regionale Bijeenkomst 2021 had de commissie graag voor 1 december 2021 de meldingen ontvangen. Nu de tijd ons achterhaald heeft, is het dringende verzoek vóór 30 januari 2022 de aanmeldingen per e-mail te sturen naar onze secretaris via a32@veron.nl

Foto: Website VERON

Hulp gezocht

De website van onze vereniging wordt door mij onderhouden en dat wordt van alle kanten gewaardeerd. Het is een mooie taak waarmee ik de afdeling kan ondersteunen. Daarbij zien we dat het enthousiasme van input terug te vinden is in de statistieken voor wat betreft het aantal bezoekers. Inmiddels weten diverse mensen dat nieuws bij […]

Laat eens wat van je horen

Iedere amateur heeft wel zijn specialisme als het gaat om het maken van verbindingen. De ene is sterk in het bouwen van zendontvangers, antennes, HF, satelliet, digitale techniek en ga zo maar door.

Omdat de verenigingsavonden uit blijven, zou het mooi zijn als we dit eens via deze website kunnen delen.

Heb jij iets wat je wilt delen, stuur ons dan een mailtje en wij plaatsen het op de website.

Ons e-mailadres is a32@veron.nl

PA3FYS in het zonnetje gezet

Onder het motto: “ in het zonnetje”

 

Met dit motto willen we de aandacht vestigen op PA3FYS Frits van Schubert.

Het valt niet mee om kort samen te vatten waarom we dat doen want Frits is een alleskunner, een gezelligheidsmens, een helpende hand, een technische knobbel, een clown en ga zo maar door.

Zo heeft hij vele jarenlang diverse activiteiten ondersteund, ontwikkeld, op touw gezet en georganiseerd voor de VERON en in het bijzonder voor de afdeling Meppel.

 

In het najaar van 2021 heeft Frits te kennen gegeven dat hij een stapje terug wil doen en meer wil gaan genieten van andere levensgeneugten.

Persoonlijk heb ik Frits leren kennen tijdens de cursus voor zendamateurs die werd gehouden op de Lichtmis, hij was 1 van de leraren en organisatoren achter de opleiding.

Later kwam ik Frits weer tegen toen ik toetrad tot het afdelingsbestuur, hij was toen nog de qsl-manager voor R32.

 

Veelzijdig

Een zeer sterk punt van Frits is dat hij sociaal gezien een zeer toegankelijke man is, vele malen is hij benaderd door familieleden van overleden amateurs en verleende dan zijn hulp en expertise bij het ontmantelen van antennemasten en het leegruimen en verkopen van radio shacks en materiaal.

Al of niet in samenwerking met andere amateurs was/is Frits altijd bereid om iemand te helpen, op de afdelingsavonden trommelde hij dan mede amateurs op om hand-en-spandiensten te verlenen.

Ook informeerde hij de afdeling Meppel vaak over zieke zendamateurs en bracht/brengt ze dan regelmatig een bezoekje, later in de Meppel-ronde deed/doet hij dan verslag over de situatie.

Door een grote kennissenkring en grote bekendheid in de radiowereld weten velen Frits te vinden, uit betrouwbare bron weet ik dat dit ook buiten de radiowereld aan de orde is, hij is nooit te beroerd om iemand voort te helpen en is van alle markten thuis als het op klussen aankomt.

Bestuurswerk voor de afdeling is hem ook niet vreemd, wanneer er een tekort was aan mensen voor een bepaalde functie dan stelde Frits zich weer beschikbaar en vervulde vol overgave zijn rol.

Meer aandacht voor privé

Van Frits zelf weten we dat hij niet graag in de belangstelling staat en tijdens de laatste en enige verenigingsavond van 2021 hebben we de kans niet gehad om hem persoonlijk te bedanken vanwege een reis naar zijn dochter op Aruba.

Daarom doen we het nu op deze manier, een welverdiend en oprecht gemeend: Dank je wel Frits !

Dank voor je tomeloze inzet, voor je humor en je aanwezigheid en hopelijk blijven we je nog vele jaren tegen komen.

Helemaal stoppen en niets doen zit er toch niet in want vrij recent was je al weer van de partij bij het vervangen van de repeater in de toren op de Lichtmis.

De meeste mensen die Frits kennen zullen dit onderstrepen en een persoonlijk bedankje gaat zeker nog volgen.

 

Namens het bestuur en vele anderen:

Hartelijk dank!

 

PD1GS

Gert Knipmeijer

Voorzitter VERON afd. Meppel / qsl-manager R32

 

PA3FYSFoto van QRZ.COM

 

Terugblik op 2021 door de vossenjachtredactie

Terugblik op 2021

Dit jaar was, na 2020, wederom een jaar waarin de coronapandemie ons vele beperkingen oplegde bij het uitvoeren van de diverse radiovossenjachten in Nederland en omgeving. Dat ondanks het feit dat het grootste deel van de bevolking inmiddels tegen corona gevaccineerd is en er in de herfst verwacht werd dat de pandemie zodanig verzwakt was dat het normale leven weer min of meer opgepakt kon worden. Dat is ijdele hoop gebleken.

Officiële wedstrijden zijn uitgebleven. Er was alleen ruimte voor trainingen en recreatieve jachten zoals de Otterjacht in Kalenberg. Het bekende Drie Landen Treffen te Maasmechelen kon in juli nog niet plaatsvinden maar uiteindelijk werd er nog een mogelijkheid gevonden om dit in trainingsvorm van 10 t/m 12 september te laten doorgaan.

Geen VERON Pinksterkamp te Odoorn maar een bescheiden trainingskampje met enkele ARDF-liefhebbers op de camping aldaar. Ook zijn we enkele keren naar Noord Holland geweest waar door Björn, PA4BWD, en Kees, PD2HFE, trainingen georganiseerd zijn. Verder hebben onze Duitse en Belgische ARDF-vrienden trainingen, waaraan ook enkele Nederlanders aan deelgenomen hebben, georganiseerd. De laatste grote training met internationale deelname werd in Groesbeek door Marcel, PE5TT, op touw gezet. Bij de grootste trainingen in augustus, september en november werd de SI-registratie uitgevoerd door Werner Wieand, DL3YDJ, in onze kringen Charly genoemd. Charly is een specialist in de programmatuur waarmee deze registratie wordt uitgevoerd. Speciale dank aan Charly voor deze service.

Ook speciale dank gaat uit naar Dick, PA0DFN. Hij heeft ons vrijwel wekelijks uitgenodigd om op zondag in het Staphorsterbos op een training te verschijnen en ook tijdens de Pinksterdagen daagde hij ons in Odoorn uit. In een gezond lichaam huist gewoonlijk een gezonde geest. Bovendien biedt een gezond lichaam meer weerstand tegen aanvallen van buitenaf op die gezondheid.

Voor zover bekend is niemand van de deelnemende ARDF-liefhebbers door corona getroffen. Dick heeft, gezien de agenda voor 2022 waarin op 2 januari een training is aangekondigd, al laten zien met deze trainingen te willen doorgaan. Hartelijk dank voor het organiseren van de trainingen!

Zo tegen het einde van het jaar is het niet alleen de tijd voor een terugblik maar ook voor wensen. Komende zaterdag en zondag is het Kerst en zes dagen later vieren wij oud- en nieuwjaar. In deze tijd met lockdown wenst jullie redacteur, ondanks alle beperkende maatregelen, een ieder een gezellige Kerst, een plezierige jaarwisseling en een succesvol 2022 met behoud van gezondheid!

 

Wim Hoek, PA3AKK.

 

(website ARDF)

 

 

 

Het jaar 2021

Beste radiovrienden van de afdeling Meppel,

Het is geen nieuws als ik vermeld dat we voor de tweede keer een bijzonder jaar achter de rug hebben; 2021 loopt op zijn eind en is net als 2020 zeer bijzonder verlopen. Zonder het vreselijke en enge virus bij de naam te noemen weet iedereen gelijk wat ik bedoel en misschien heb je ervan zeer dichtbij mee te maken gekregen en ben je ziek geweest of in je directe omgeving misschien wel mensen verloren door toedoen van dit virus.

Lees meer

PI3MEP verhuist van het ziekenhuis naar de lichtmis

De ontmanteling van PI3MEP vanaf het ziekenhuis ging zeer voorspoedig Het team van Dennis, Harry en Benno onder leiding van Dick, PA0DFN was op elkaar ingespeeld en vlotjes werden onderdelen uit elkaar gehaald en naar beneden gebracht. In 2 uur stonden we weer buiten en namen we afscheid van de locatie waar onze steunzenders 20 […]

Promo filmpje PI6MEP

De werkgroep van de repeaters, heeft een prachtig promo-filmpje gemaakt. Mooi om te zien wat er nu op de mast staat.