Update: Print GPSDO – project bestellen en download GPSDO- bestanden

Update 12 november 2023

Hartelijk dank voor het goed toe doen komen van de print voor het GPSDO project van jullie afdeling.
Gisteren heb ik hem afgebouwd en hij werkt naar behoren.

Echter waren er wel een aantal bevindingen in het schema en de print die ik jullie mee wil delen. Daarvoor heb ik een google docs documentje aangemaakt en die kunt u inzien (en eventueel commentaar aan toevoegen) via onderstaande link.

https://docs.google.com/document/d/1cRCkqeM4GSlGhbUdLrSaRS-R5yNNNOC6vQaHKn4nhaQ/edit?usp=sharing

Ik hoop dat jullie wet met deze bevindingen kunnen.

Met vriendelijke groeten

Lex Bolkesteijn PH2LB

Update: 2 november 2023
De inschrijfmogelijkheid van het GPSDO- project is gesloten en de printplaten zijn besteld.

Print bestellen GPSDO -project
Na een hoop positieve reacties gehad te hebben via de diverse kanalen betreffende het zelfbouwproject GPSDO hebben we besloten nog één maal de mogelijkheid te bieden tot het bestellen van voorgedrukte printen. Het is de bedoeling de printen te bestellen rond 1 november, dus mocht je mee willen doen, geef je voor die tijd op. (let op, het gaat dus niet om complete bouwpakketten, maar om de print, en eventueel een voorgeprogrameerde Atmega).

De overige onderdelenlijst en benodigde bestanden zullen zeer binnenkort gedeeld worden op onze afdelingssite onder het kopje zelfbouwprojecten.

Wil je weten hoe je mee kan liften, stuur even een mailtje naar PA4DV@veron.nl.

Dan krijg je persoonlijk even een reactie met de benodigde gegevens m.b.t. betalingen en dergelijke.

Aanvullende bestanden voor de bouw van de GPSDO
Als je een print gaat bestellen voor het GPSDO project heb je de aanvullende bestanden, beschrijving van het project nodig. Hieronder de vind je de bestanden. m.u.v. de hex.file de website heeft niet de mogelijkeheid om een .hex bestand op te slaan. We gaan hier op koste termijn een goede oplossing voor zoeken,

Download de onderstaande bestanden

Presentatie Bouw GPSDO

Onderdelenlijst

Gpsdo 158.hex

Deel Vertaling Yannick

Orgineel GPSDO YANNICK

Yannick Component Opstelling

Yannick Schema

Vooraankondiging print bestellen zelfbouwproject GPSDO

Na een hoop positieve reacties gehad te hebben via de diverse kanalen betreffende het zelfbouwproject GPSDO hebben we besloten nog één maal de mogelijkheid te bieden tot het bestellen van voorgedrukte printen. Het is de bedoeling de printen te bestellen rond 1 november, dus mocht je mee willen doen, geef je voor die tijd op. (let op, het gaat dus niet om complete bouwpakketten, maar om de print, en eventueel een voorgeprogrameerde Atmega).

De overige onderdelenlijst en benodigde bestanden zullen zeer binnenkort gedeeld worden op onze afdelingssite onder het kopje zelfbouwprojecten.

Wil je weten hoe je mee kan liften, stuur even een mailtje naar PA4DV@veron.nl.

Dan krijg je persoonlijk even een reactie met de benodigde gegevens m.b.t. betalingen en dergelijke.

 

Knutselproject QDX 5-band 5W Digi transceiver

Beste OM’s

Vorig jaar heb ik een lezing gehouden over o.a. een kleine FT8/FT4 tranciever van QRP-Labs. Dat heb ik in mei dit jaar ook bij de afdeling IJsselmond gedaan. (regio Zwolle/Kampen).

Daarbij is het idee gelanceerd om dit transcievertje samen als knutselproject te gaan bouwen in november/december van dit jaar tijdens de afdelingsbijeenkomsten in ‘s-Heerenbroek.

We willen de leden van de ons omringende afdelingen graag de kans geven om ook mee te doen.

De spelregels zijn daarvoor:
 1. Je bestelt bij QRP-Labs de door jou gewenste versie van de QDX 5-band 5W Digi transceiver: QRP Labs shop (qrp-labs.com)
 2. Je kunt daarbij kiezen voor een versie voor de hoge of de lage banden of 1 band. Je kunt daarbij ook kiezen voor levering met of zonder behuizing. Kies voor deelname aan het project wel de kit en niet de gebouwde versie!
 3. Doe dat zo snel mogelijk i.v.m. eventuele levertijden zodat je de kit zo snel mogelijk in huis hebt. Wij gaan dit, i.v.m. BTW en inklaringskosten, niet centraal regelen. Persoonlijk inkopen is in dit geval gunstiger.
 4. Op de site kun je de bouwhandleiding en de gebruikershandleiding alvast doornemen en als je wilt: thuis controleren of alle onderdelen aanwezig zijn. Ook kun je de spoeltjes vast wikkelen.(dat is veruit het meeste werk.)
 5. Tijdens de bouwavond(en) zal er ondersteuning zijn van enkele amateurs met wat meer knutselervaring.
 6. Laat mij voor 1 augustus 2023 via de mail rob.bleumer@gmail.com weten of je besteld hebt en meedoet. Waarom? Omdat we willen weten voor hoeveel bouwers we soldeerplekken moeten gaan regelen.
 7. Mocht het aantal deelnemers niet ten minste 15 zijn, gaan we het niet op de verenigingsavond organiseren en zullen we een alternatieve knutselplek/moment zoeken.

 

Wij hopen dat er veel deelnemers zijn en hiermee een leuke activiteit kan worden gerealiseerd..

Rob P.J.R.Bleumer PA0RBL

Update maart 2023 zelfbouwproject GPSDO

De commissie is bij elkaar geweest en heeft 19 deelnemers geteld, waarbij
er 7 deelnemers hebben aangegeven ook met elkaar het bouwpakket in
elkaar te willen zetten. Jan en Dick zijn begonnen met het bestellen van
de onderdelen. Ze verwachten dat alle onderdelen aanwezig zijn voor de
verenigingsavond op 17 april in de Spil te Nieuwleusen. De inschatting
is dat het bouwen  van het project langer beslag zal nemen dan
een avond. Tijdens de avond zal de commissie nagaan of er nog behoefte is
om gezamenlijk verder te werken, of dat het project individueel wordt
voortgezet.

Indien u niet gezamenlijk wilt knutselen kunt u het bouwpakket afhalen
op de verenigingsavond. U kunt dan tevens tijdens een eyeball-QSO de
overige deelnemers en bezoekers ontmoeten.

De commissie is ook voornemens om verslag van deze avond te doen. We
willen in dit verslag ook foto’s plaatsen van de deelnemers en bezoekers
van deze avond. Er is ook verzocht om dit als kopij in te leveren voor
de Electron.


73, ook namens de commissie
Jan PA3FEX
Dick PA0DFN
Roel PA4DV

Roel PA1RN

Vooraankondiging zelfbouwproject GPSDO

Binnen de afdeling Meppel is men bezig met de voorbereidingen voor een zelfbouwproject. De keuze is gevallen op een GPSDO [GPS Disciplined Oscillator].

De presentatie van het project vindt tijdens de afdelingsbijeenkomst van 20 februari aanstaande plaats in de vorm van een introductie lezing verzorgt door Jan PA3FEX.

 • De keuze van het project – de bouw van een GPSDO: nauwkeurigheid en stabiliteit van onze amateurapparatuur ligt met de moderne en goed verkrijgbare onderdelen binnen het bereik van de radio-zendamateur. Het geeft een antwoord op de vraag waarom je een dergelijk apparaat nodig zou hebben.
 • Wie kunnen deelnemen: onze eigen afdelingsleden en alle belangstellenden uit onze regio
 • Kostenplaatje: wordt binnenkort vermeld.
 • Het organisatie team: het team bestaat uit drie leden van het afdelingsbestuur voor registratie belangstellenden/ het beheer van de financiën en de PR ( facebook/ website) + Jan Kragt PA3FEX voor de technische informatie en beantwoording technische vragen over het project + Hans Bos, PA0JBG voor de “finishing touch” , het maken van bedrukte frontpanelen voor de behuizing met behulp van Abacom’s Frontdesign + Dick Fijlstra, PA0DFN voor de coördinatie project en bouwsessie(s).
 • Tijdpad: Introductieavond tijdens februari bijeenkomst van de afdeling. Deelnemers moeten zich voor 1 maart hebben opgegeven bij de afdelingssecretaris en bedrag storten op rekening van de afdeling. rekeningnummer volgt.

Eerste bouwavond is eind april ( als alle onderdelen op tijd binnen zijn)

Informatie behuizing/front door Hans Bos, PA0JBG

 • Als de bouw klaar is komt de afwerking. Hans Bos, PA0JBG, vertelt over zijn ervaringen met Frontdesign en hoe we deze kunnen toepassen om een professionele uitstraling aan het bouwproject te geven. Dit onderdeel is ook interessant voor de niet-bouwers. Zelf een mooi frontje ontwerpen voor je zelfbouw apparaat