OM Henk Tempelman, PE0RTM Silent Key

Op 17 augustus 2022 is na een kort ziekbed ons afdelingslid en radiovriend Henk Tempelman PE0RTM overleden. Hij is 70 jaar geworden.

Hoewel Henk de laatste jaren wat op de achtergrond is getreden heeft hij voor onze afdeling en de VERON veel betekend. Hij was niet voor niets sinds 2000 drager van de Gouden Speld.
Samen met zijn XYL Aliet heeft hij zich vanaf het begin van onze Radio Onderdelen Markt (ROM) beziggehouden met de organisatie van de markt. Vele amateurs kennen hem daarvan.

Met zijn kennis van computers kon hij menig afdelingslid laten profiteren van zijn kunnen. Het afdeling-verkoopbureau werd een aantal jaren door hem beheerd en onderdelen vaak kosteloos geregeld. Henk was een elektrotechnicus in hart en nieren. Er werd veel gebouwd en zijn bijdragen aan de repeaters van Meppel zijn daar een voorbeeld van. Verder beheerde Henk jarenlang PI4VRN, de steunzender van de landelijke verenigingszender PI4AA. Zo zorgde hij iedere vrijdagavond ervoor dat deze verenigingszender in het hele land te beluisteren viel.

Henk was altijd wel in voor een grap of een actie. Ik kan me nog herinneren dat we jaren geleden met een groepje radiozendamateurs uit Nieuwleusen last hadden van een heftige storing op twee meter. De peildozen kwamen tevoorschijn en na vele kilometers door weilanden over en door sloten en prikkeldraad zagen we in een 110KV hoogspanningslijn een lange draad hangen en die straalde behoorlijk. Deze draad werd door de netbeheerder na een telefoontje snel verwijderd. In die tijd hadden we elkaar nog nodig en op Henk kon je altijd rekenen.

Naast zijn passie voor techniek had hij er nog een, zijn Audi A6, waar hij heel zuinig op was. Niemand mocht daar verder in rijden, ook Aliet niet. Naarmate Henk wat ouder werd ontwikkelde zich ook de passie voor het wandelen. De laatste vakantie, samen met Aliet in zijn geliefde Oberstdorf, was eind juli/begin augustus en stond, zoals ieder jaar, in het teken van wandelen, genieten van de bergen en de mooie natuur. Amper een week thuis werd Henk ziek.

Op 25 augustus is er door heel veel mensen afscheid van Henk genomen en hebben een laatste wandeling door Henk zijn leven gemaakt om hem naar zijn laatste rustplaats te brengen. We zullen hem missen.

We wensen zijn XYL Aliet, zoon Marcel, schoondochter Annelies en zijn kleinkinderen heel veel sterkte bij het dragen en verwerken van dit grote verlies.

Namens de leden en het bestuur van de VERON afdeling Meppel
Frits van Schubert, PA3FYS

OM Wim Warnar, PE1FJP Silent Key

Ons afdelingslid Wim Warnar, PE1FJP is overleden.

Wim mocht slechts 63 jaar oud worden.

Wij wensen zijn XYL en familie veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.

 

Het bestuur van de VERON afdeling Meppel

 

Andries van der Kamp PD2AD met Silent Key

Vandaag bereikte ons het trieste nieuws dat Andries van der Kamp op 70-jarige leeftijd is overleden. Ondanks het feit dat Andreis niet lid was van onze afdeling, was hij een graag geziene gast op onze afdelingsavonden en bekend bij vele afdelingsleden.

PA3CBC Jan Herman Okken met Silent Key

Deze week bereikte ons het bericht dat PA3CBC op 73-jarige leeftijd is overleden. Voor velen kwam dit als een schok.

Groet van PA0JMW

Goedemiddag,

Eind juli 2021 ben ik bij Dick geweest.
Hij had problemen met het afregelen van zijn loop antenne, deze problemen heb ik verholpen.

Met Dick gaat het redelijk goed. Hij moet drie keer per week naar de dyalise voor zijn nieren. Dat kan gelukkig in De Berghorst zelf gebeuren.

Zijn auto heeft hij aan zijn kleindochter gegeven en hij denkt er zelf over om een scootmobiels aan te schaffen. Verder doet hij aan de hobby niet veel. Kijkt veel sport en vermaakt zich toch wel. Op zondag kan hij zich maar kort inmelden, het is dan etenstijd voor hem. Hij doet iedereen de hartelijke groeten.

Frits, PA3FYS

Dick en Jenny 50-jaar getrouwd

Jenny Jansen (NL12125) en Dick Fijlstra (PA0DFN) zijn al vele jaren actief binnen de afdeling Meppel en ook zeer actief als radiovossenjagers. Bekend in zowel binnen als buitenland hebben zij hun sporen verdiend. In 2016 zijn zij uitgeroepen tot radio-echtpaar van het jaar.

Lees meer

De historie van Klaas van Dorsten PA0KDM

Via, via kregen we de rede in handen die Klaas van Dorsten (PA0KDM) in 1970 hield ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de afdeling Meppel. Klaas vertelt op deze dag zijn zeer persoonlijke verhaal hoe hij zendamateur is geworden en legt dit chronologisch uit. Met toestemming van de familie mogen we dit plaatsen omdat […]

OM Jan Witvoet (PAØJWZ) Silent Key

(Overgenomen van de site van de VERON Hoofdbestuur)

PA0JWZ

Op Maandag 8 februari bereikte ons het trieste bericht dat op zaterdag 6​ februari 2021 oud-bestuurslid van Veron afdeling Twente OM Jan Witvoet PA0JWZ was overleden.

In zijn roepletters zijn zijn initialen verweven met als toevoeging de Z van Zwartsluis, de plaats waar hij in 1945 geboren is. Jan haalde in 1965 zijn C-licentie en in 1977 slaagde hij voor zijn cw examen waardoor hij zijn A machtiging kreeg.

Jan heeft in de periode 2002 tot 2006 deel uitgemaakt van het bestuur van de afdeling Twente. Als penningmeester, was hij recht door zee en werkte hij zeer nauwkeurig. Ten gevolge van zijn accuraat werken viel het hem op dat de gasrekening altijd aan de hoge kant was hetgeen hij toch niet helemaal vertrouwde. Hij nam contact op met de leverancier en na heel wat telefoontjes en metingen door het gasbedrijf kwam naar voren dat de gasmeter niet goed werkte. Daarna waren de rekeningen in orde. Dat was Jan. In die periode zorgde Jan ook voor adverteerders in ons afdelingsblad Twente Beam.

PA0JWZ_rouwkaart
Tijdens de bestuurswisseling in 2006 is Jan teruggetreden als penningmeester en advertentie manager en is hij door de Martin PE2MGA in het zonnetje gezet. Jan ontving een aandenken waarmee hij bedankt werd voor zijn jarenlange inzet voor de afdeling. Na zijn afscheid ben ik het contact met hem verloor. Maar ik weet dat hij actief op HF was waar zijn interesse naar uitging en soms bezocht Jan de afdelingsavonden.

Ondanks zijn voorliefde voor de morsecode en kortegolf, was experimenten Jan niet vreemd. Afgelopen jaar kwam de QO-100 in het vizier en begon hij zich daarover in te lezen. Samen met OM Lex PH2LB heeft hij diverse experimenten gedaan om tot een volwaardige QO-100 up en downlink installatie te komen. Dat hij, toen het eenmaal allemaal klaar was, niet alleen spraak maar ook zijn geliefde morsecode gebruikte voor met maken van verbindingen over deze satelliet was dan ook te verwachten. De stapel QSL-kaartjes die klaarliggen om af te geven te worden bij de regionale QSL-manager, bewijzen dan ook dat hij er ook veel plezier aan had. Helaas zullen er geen nieuwe QSO’s gemaakt meer worden en er zullen geen nieuwe QSL-kaarten worden geschreven.

​.— .- -. / .–. .- —– .— .– –.. / … -.-
​Jan PA0JWZ SK.

Reacties mogen naar keti@caiway.nl

Herbouw De Lichtmis

Peter Huisman heeft plannen om binnen niet al te lange tijd zijn door brand verwoeste restaurant te gaan herbouwen. De eerste stappen daarvoor zijn gezet. Op dit moment kunnen chauffeurs gebruik maken van het tijdelijke paviljoen om te eten en sanitaire stop. In ieder geval fijn dat de schouders er weer ondergezet worden om de brand achter hun te laten en vol nieuwe plannen 2021 in te gaan. Heel veel succes hiermee Peter en Bianca!

Verhuizing

Onze voormalige gastheer Bertus Huisman en zijn XYL Hennie zijn op 4 januari 2021 verhuisd naar Staphorst.

We wensen hun veel woongenot in hun nieuwe appartement aan de Ebbinge Wubbenlaan.