Ontmoet de leden Frits PA3FYS

Wie ben je en wat is je callsign?
Frits van Schubert, PA3FYS

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in amateurradio?
Ik heb op de LTS en UTS elektrotechniek/installatietechniek gestudeerd. Daarvoor was ik al vaak aan het luisteren op de visserijband en amateurbanden met een STAR kortegolf ontvanger. Toen ik een jaar of 17 was bouwde ik voor wat Rockbands uit Zwolle gitaar buizenversterkers, vaak met de EL34 en luidspreker boxen ,ook  in de begin jaren voor Herman Brood. LP’s draaien en goed hard vond ik heerlijk. De buurt “genoot” er ook van mee. Met de vriendenclub uit de buurt wilden we onderling contact houden vanuit huis. Dat deden we indertijd met een AL4 buis. Met de trein haalde ik in Amsterdam een 19 set en zeulde die half Amsterdam door. Thuis werd de B set eruit gehaald en werd hij voorzien van een voeding. De beide toestellen heb ik nog altijd. Ik ging werken en kreeg verkering. 27 Mc is nooit mijn ding geweest, ook piraterij op de MG en FM niet. Wel bouwde ik in die tijd kleine FM zendertjes die dienst deden als babyfoon. Bij mijn toenmalige werkgever de IJsselcentrale kreeg ik contact met Yme Feitsma, PA0JA die ook nog eens dicht bij ons woonde. Zijn hoge mast in de kleine tuin kan ik me nog goed herinneren evenals zijn eigengebouwde zenderpark. Dat stond allemaal  bij hem in de woonkamer. Van hem heb ik veel geleerd en we brachten menig uurtje samen door. De bijeenkomsten waren in de oude vloerzeil fabriek De Vogel aan de Hoogstraat in Zwolle. Ik ging daar wel eens naar toe. De heren PA-Nullers zaten apart aan een tafeltje ik kwam daar niet tussen… Behaalde in 1975 mijn D-examen en was veel mobiel met een Kenwood TR2200, 6 kanalen en 10 Watt. Deze set kostte in die tijd drie maand salarissen. We verhuisden in 1976 naar Hoogeveen en daar deed ik in datzelfde jaar het C-examen met een paar honderd man in de jaarbeurs te Utrecht. Ik kocht een FT200 met een twee meter transverter. De eindtrap van ca 40 watt maakte ik met een QQE 06/40 buis. Ook een Heathkit receiver de HW10B werd er gebouwd. We hebben 16 jaar in Hoogeveen gewoond en in die tijd werd de VERON afdeling Hoogeveen door ons opgericht. Voor die tijd gingen we altijd naar de afdeling ZO Drenthe in Emmen. Zaterdagmorgen was er bij Doeven Electronica aan de Schutstraat vaak een treffen van radiozendamateurs en de koffie was gratis. Tot laat in de nacht hadden we lange QSO’s op twee meter. Ik kreeg ook een waarschuwing van de toenmalige Radio Controle Dienst omdat ik mijn call te weinig had gebruikt. Er werden Velddagen, bijeenkomsten en knutselavonden georganiseerd. In die tijd had je elkaar nog nodig….

In 1989 verhuisden wij naar Nijverdal. We kochten een boerderij met voldoende ruimte om een versatower te plaatsen en draden te spannen.  Ik werd lid van de afdeling Twente en zat daar in een contestgroep op de Holterberg. Een geweldige tijd was dit. Ook werden er pogingen gedaan om CW te leren. Veel verbindingen gemaakt, ook via de OSCAR satellieten met het eleveerbare antennesysteem.

In 1991 verhuisden we weer naar Zwolle. Mijn dagelijkse werkzaamheden waren voornamelijk in het westen van het land met het hoofdkantoor in Amersfoort. Tijdens het bouwen van ons huis deed ik CW examen met behulp van Jan Pasman, PA3FII. 12 woorden per minuut, maar toch lekker gehaald. CW is niet mijn ding. Maar soms toch wel handig bij baken herkenning. De Versatower mocht niet geplaatst worden en er kwam een 16 meter kantelmast voor in de plaats. Ook weer lid van de VERON afdeling Meppel geworden. Verschillende bestuursfuncties gehad en QSL-manager geweest. Ook coördinator van de antennemeetdag. Lekker helpen bij de Radio Onderdelen Markt in september. Een aantal jaren zendcursus gegeven met een leuk team.

Nu al ruim 15 jaar met pensioen en veel vrije tijd… op de verdieping heb ik mijn shack gebouwd en deze ligt pal naast mijn mast, dus lekkere korte kabels. Ook een apart gedeelte om te prutsen. In de tuin en net voldoende ruimte om een 80 meter dipool weg te spannen.

Al bijna 50 jaar Radio Zendamateur. De tijd vliegt. Ik kijk nauwelijks TV, dat is zonde van de tijd en het zijn toch meestal waardeloze programma’s. Bijna elke dag zit ik een paar uur in de shack, maak verbindingen op HF en VHF/UHF. Ook repareer ik vaak spullen die me aangeboden worden. Ik ben niet al te handig met zelfbouw, maar ik red me met hulp muitstekend. Momenteel veel aan het opruimen omdat ik veel te veel heb. Wat hebben we toch een mooie hobby!

Sinds wanneer het je jouw licentie?
In 1975 mijn D-machtiging met call PD0AKG

In 1976 mijn C-machtiging met call PE1ALY

In 1991 mijn F-machtiging met call PA3FYS

Welk facetten van amateurradio vind je het leukst?
Verbindingen maken op HF, VHF en UHF in de eerste plaats. DATV en ATV ontvangen en zenden.

In het verleden veel Packet radio, SSTV en RTTY. Ook via de QO100 satelliet leuke plaatjes ontvangen. Op elk moment van de dag kun je je uitleven in onze hobby en je hoeft de deur niet uit.

Wat is je favoriete mode en band?
Op dit moment is dat ATV/DATV. Met hulp van mede amateurs ben ik al een heel stuk verder gekomen. Aan het DATV zenden wordt momenteel gewerkt.

Op HF is mijn favoriete band 20 meter en uiteraard in SSB.

Digitale modes zijn niets voor mij, ik mis dan het persoonlijke contact.

Welke apparatuur gebruik je?
Dat is in de loop van de jaren nogal een gewisseld.

Op dit moment werk ik met een IC7300 en ACOM 1010 op de HF banden. Voor VHF/UHF gebruik ik een IC9700. Voor ATV/DATV een Pluto en Minitiouner.

Antennes zijn: Fritzel  beam FB33 voor 10,15 en 20 meter, 40 meter PKW dipool, voor 70 en 2 meter een combi beam 11 en 25 elements, eigenbouw 45 el 23 cm beam verticaal, eigenbouw8 el  70 cm antenne verticaal, Signalwave 13 cm schotel, 90 cm offset schotel voor QO100, rondstraler GP95 voor 2/70/23cm en een 80 meter dipool. Hoogste punt van de mast is 21 meter.

Maak je gebruik van een computer in je shack en waar gebruik je deze voor?
Altijd al computers in de shack gehad. Een onmisbaar ding.eerst TRS80 van Tandy, Commodore 64, Spectrum, desktops en laptops. Nu een thinkpad I7 core en desktop van HP.

Deze gebruik ik o.a. voor QRZ.com, logging, DX Clusters, DATV, opzoeken van data van componenten.

Bezoek je evenementen die met de radiohobby te maken hebben?
Zeker, radiomarkten in de buurt, bijeenkomsten van de VERON en soms velddagen en de knutselclub.

Doe je aan zelfbouw en wat bouw je dan zoal?
In zelfbouw ben ik niet erg bedreven. Ik red me prima hoor maar heb wel eens hulp nodig. Wel leuke dingen gebouwd zoals eindtrappen, SDR Lima, kleine handige schakelingen en spelen met de Arduino. Ook veel antennes gebouwd in het verleden. Vaak als een bouwsel af is en het werkt eindelijk dan is de gein er vaak snel af. Het bouwen is vaak het leukste.

Wat was je meest memorabele contact?
Vele contacten. Via OSCAR satellieten, vaak met een vriend in Australië op 20 meter, Koning Carlos van Spanje, ISS met een Rus.

Heb je nog doelen of uitdagingen met amateurradio?
Optimaliseren van DATV via de QO100 satelliet. Antenne experimenten. Verder heerlijk in de shack klooien met spullen.

Heb je hobby’s en interesses buiten amateurradio om?
Teveel om op te noemen eigenlijk. We reizen veel met de camper door Europa met de hobby uiteraard mee. Gaan graag met de backpack naar verre bestemmingen. Twee keer per jaar naar onze dochter op Curacao (set mee). Ik verdiep me graag in technische zaken.en zoek graag overal een oplossing voor.  Vissen, klussen, lezen, tuinieren, vogelaar, wandelen en genieten van de natuur, fietsen, vrijwilligerswerk, repareren van alles wat, contacten onderhouden en koesteren. Muziek draaien op mijn draaitafel met name Symphonische Rock/Metal heeft mijn voorkeur. Helpen waar mogelijk. Maar ook van gezellig met mijn vrienden een borrel drinken.