Ontmoet de leden Nanko PAØNVY

Wie ben je en wat is je callsign?
Mijn naam is Nanko van Dijk, mijn callsign is PA0NVY

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in amateurradio?
Ik ben geboren en getogen in IJmuiden, daarna een paar keer verhuisd, als laatste naar Santpoort-Noord maar sinds juni van dit jaar een nieuwe inwoner van het prachtige Staphorst. Al op jonge leeftijd, ik denk zo rond mijn 13e jaar raakte ik geïnteresseerd in alles wat met elektronica en elektrische apparaten te maken had, vooral het uit elkaar halen vond ik fascinerend….

Sinds wanneer heb je jouw licentie?
Sinds juni 1975 ben ik in het bezit van wat nu een F-License heet, destijds de A-Machtiging.

Welk facetten van amateurradio vind je het leukst?
Het leukste aan amateurradio vind ik om, met bij voorkeur zelfgemaakte apparatuur en antennes, een verbinding te maken met mede radiozendamateurs aan de andere kant van de wereld, bij voorkeur met CW of SSB.

Wat is je favoriete mode en band?
Mijn favoriete mode was CW, op 20m en 15m, dat was in 1975/76. Door de QRM in mijn woonomgeving, destijds in IJmuiden, was werken op 80m en 40m meestal lastig. In die periode ben ik het actiefst geweest, met een Kenwood TS520 (te leen gekregen van de MTS…) en een FD4 Windom antenne van Fritzel. Daarna ben ik eigenlijk zelden meer radioactief geweest, door Dienstplicht, werk en gezin bleef de zendapparatuur ingepakt op zolder staan. Twee jaar geleden kon ik onverwacht met vervroegd pensioen, dus toen maar weer eens op zolder gekeken….. Mede daardoor en door het voortschrijden van de jaren is de CW-vaardigheid minder geworden, merk ik nu, daar valt een hoop aan te verbeteren, is mijn doel. Ook de voor mij nieuwe WARC-banden blijken zeer interessant voor DX werk, de 17m vind ik een mooi voorbeeld.

Welke apparatuur gebruik je?
Op dit moment heb ik de beschikking over mijn oude trouwe Atlas 210X en de twee jaar geleden aangeschafte ICOM IC-7610 en voor Portabel en Camping gebruik een ICOM IC-705. In verband met mijn recente verhuizing naar Staphorst ben ik de shack nog aan het inrichten, antennes moeten ook nog gemaakt en opgezet worden. Er loopt inmiddels een vergunning aanvraag voor een draadantenne.

Maak je gebruik van een computer in je shack en waar gebruik je deze voor?
In de Shack maak ik gebruik van mijn Macbook Air, voor het loggen van QSO’s in QRZ.Com, voor gebruik samen met de NanoVNA (Fantastisch apparaat, must-have voor iedere serieuze knutselaar, vind ik), SimSmith en SimNEC om antennes en impedantienetwerken te meten en berekenen.
Tot op heden ben ik geen fan van FT8, RTTY, of andere vormen van digitale communicatie, als daar een computer voor nodig is, misschien komt dat nog.

Bezoek je evenementen die met de radiohobby te maken hebben?
Eind september ben ik voor het eerst op de Radiomarkt van De Lichtmis geweest, daar ontmoette ik oude bekenden uit mijn vorige woonplaats, van een van hen kocht ik een droom van vroeger: Braun SE402. Deze staat nog ingepakt en te wachten op gebruik.

Doe je aan zelfbouw en wat bouw je dan zoal?
In mijn begintijd als Radiozendamateur waren de onderdelen meestal duur -voor een armlastige scholier- en vaak lastig of niet te krijgen, maar met hulp van andere radioamateurs en spullen uit de dump kwam ik toch een heel eind.
Het bleef ook vaak bij fantaseren over artikelen uit QST, de Electron, VRZA of bouwsels van de lokale radioclubleden. Maar dat is inmiddels verleden tijd, tegenwoordig zijn de mogelijkheden en de middelen gelukkig een stuk uitgebreider.Om aan antennes te kunnen meten heb ik de eerdergenoemde NanoVNA aangeschaft, eerst eentje met een klein scherm en later de grotere versie, alles via AliExpress, tot nu toe heel veel elektronica en gereedschap via Ali gekocht eigenlijk meestal zonder problemen. Ook via Ali de 100W Antenne Tuner kit van N7DDC aangeschaft, deze is relatief goedkoop, leuk om zelf in elkaar te zetten, en het werkt ook nog eens goed, met een passend kastje erbij is het meteen af. Hier heb ik een aantal van gemaakt, om mee te testen, ook liggen er nog een paar voor zwaardere vermogens op de plank. Bij het meten aan antennes kwam ik tot de ontdekking dat een zogenaamd mantelstroom filter, of beter gezegd: Common-Mode-Choke, cruciaal en eigenlijk onmisbaar is.

Bij HF-Kits hebben ze inmiddels een aardige sortering Baluns, mantelstroonfilters etc. te koop, hiervan ook een aantal in elkaar gezet en getest. Een goede uitleg hiervan over de bouw, werking en tests is te vinden op YouTube, de filmpjes van Peter Schroeder, TRX-Lab, vind ik zeer duidelijk en helder, van harte aanbevolen.

Wat was je meest memorabele contact?
Ik denk twee, in 75/76 maakte ik een SSB contact op 20m met Cook Island in de Stille Oceaan, en in die tijd ook met Saipan, met een Amerikaan, ik denk in CW, deze man woonde met zijn gezin op dat eiland en bleek technicus van het radiostation van het Christelijke FEBC te zijn. Met hem en zijn familie een tijdje gecorrespondeerd, op tragische wijze kwam hij om het leven, hoorde ik veel later, een ongeluk met hoogspanning in de zendereindtrap van het radiostation.

Heb je nog doelen of uitdagingen met amateurradio?
Toch blijft zelfbouwen het leukst, vind ik, zoals ik al hierboven heb aangegeven is het tegenwoordige aanbod van elektronica enorm met schappelijke prijzen.
Op het programma staan, als de shack is ingericht, voorlopig: Een HF lineair van DX-World, Low Pass filters, een Delta Loop voor 80m, een multiband verticaal voor 17/12/10/6 en 4m, SWR en power meter en diverse bouwpakketjes van Ali.

Heb je hobby’s en interesses buiten amateurradio om?
Graag ga ik samen met mijn vrouw Astrid en hondje Bobby regelmatig op de fiets of lopend onze nieuwe woonomgeving Staphorst verkennen. Daarnaast iedere ga ik maandagochtend een rondje hardlopen in het Staphorster bos. Ook zijn we nog op zoek naar een kerk waarbij we ons kunnen aansluiten. Verder lees ik graag, met name over het wereldgebeuren.

Foto’s van mijn oude QTH:
Mijn oude shack:

Multiband Verticale Dipool voor 6/4/2m en Diamond voor 2m en 70cm:

Multiband Verticale Dipool voor 6/4/2m en Diamond voor 2m en 70cm:

HF Multiband Verticaal,12m5, installatie samen met Lupko, PA0LKY

HF Multiband Verticaal,12m5, installatie samen met Lupko, PA0LKY