Op bezoek bij Odinn TF2MSN

Een rondreis op IJsland biedt een mooie gelegenheid om een zendamateur te bezoeken. In dit geval Odinn TF2MSN in Akranes. Ik heb Odinn eerst een email gestuurd met de vraag of hij het leuk zou vinden om elkaar te ontmoeten. Ik kreeg een positieve reactie. We zijn donderdag 12 oktober aangekomen in Reykjavik en in 7 dagen via het zuiden, oosten en via het noorden terug naar Reykjavik. Ik heb geen enkele antenne onderweg gezien die ik in verband kon brengen met zendamateurisme.

Hoe ken ik Odinn, ik heb hem de eerste keer gesproken in 1991 dat was in mijn pre- amateur periode. Het was mijn eerste verbinding met IJsland en heb netjes de verbinding bevestigd gekregen met een QSL kaart. Mijn volgende verbinding met Odinn was in 2015 en we hadden een leuke verbinding en het nog gehad over onze eerste kennismaking.

Op weg naar Reykjavik een kleine omweg gemaakt en na even zoeken het huis gevonden. Eerst even een paar foto’s van het antennepark gemaakt en vervolgens aanbellen. Een deurbel die je verwacht bij een zendamateur.
Er wordt niet gereageerd op de bel, de QSL kaarten van de verbinding uit 2015 stop ik in de brievenbus. Jammer maar helaas geen ontmoeting dit keer. Maar met dat ik bij het huis wegloop komt er een auto aan deze draait de oprit op. De portier van de auto gaat open en nog voor ik mij kan voorstellen steekt hij zijn hand uit en zegt “hello Edwin”. en daar stapt vervolgens een bekent gezicht uit met een zwarte baseball cap met de tekst TF2MSN. Dit kan niet missen.

 

We lopen naar de voordeur en Odinn neemt mij mee naar zijn Shack. De wand vol met prachtige QSL -kaarten. Odinn is een actieve zendamateur en vooral in FT4 en FT8. Hij controleert het logboek op basis van mijn QSL kaarten en schrijft vervolgens zijn QSL kaart voor mij uit.

We hebben het over het aantal actieve zendamateurs in IJsland en hij vraagt hoeveel ik er gesproken heb. Ik komt aan acht verschillende stations. We hebben het over Zwolle en hij vraagt hoeveel actieve zendamateurs Zwolle heeft en ondertussen geeft hij een zoekopdracht Zwolle in zijn logboek. Er komen een aantal voor mij bekende callsigns in beeld: PA3FYS, PA8KW en PA3DNA en nog een paar andere. Hij vraagt of ik deze personen ken, Wilko en Frits ken ik natuurlijk. Ik word vervolgens uitgenodigd om het antennepark te komen bekijken. Er staat die dag een erg harde wind. Het antennepark bestaat uit een 6 band Hexbeam een zelfbouw dx commander voor 30 40 en 60 meter. Een zelfbouw yagi voor 4 meter. en nog enkele antennes voor lokaal gebruik. Veel toeristen komen naar IJsland voor het noorderlicht, Odinn verteld mij dat het voor de IJslandse zendamateurs een grote bron van ergernis is. Ze ondervinden veel storing door het noorderlicht. Na het antennepark bekeken te hebben neem ik na een dik half uur afscheid van Odinn en vervolg mijn weg naar Reykjavik. De harde wind van die dag resulteert in een vertraging van 11 uur voor mijn terugvlucht op donderdag 19 oktober. Ik maak dankbaar gebruik van de vertraging om dit verslag te schrijven.

73′ Edwin TF2/PD5L