JOTA / JOTI 18 t/m 20 oktober 2024

JOTA (Jamboree On The Air) en JOTI (Jamboree On The Internet) is een jaarlijks evenement voor scouts wereldwijd dat plaatsvindt in het derde weekend van oktober. Dit evenement, georganiseerd door de Wereldorganisatie van de Scoutbeweging (WOSM), biedt scouts de mogelijkheid om via radio en internet met elkaar in contact te komen, ongeacht hun locatie.

Bij JOTA gebruiken scouts amateur-radiozenders om over lange afstanden te communiceren met andere scouts, terwijl ze bij JOTI chatrooms, sociale media en speciale online platformen gebruiken om wereldwijd met elkaar te praten. Dit evenement stimuleert internationale vriendschappen, het uitwisselen van ervaringen, en het leren over verschillende culturen.

Het doel van JOTA-JOTI is om scouts meer te leren over technologie en communicatie, maar ook om hen bewust te maken van het belang van mondiale samenwerking. Scouts werken samen aan projecten, doen mee aan uitdagingen en nemen deel aan educatieve activiteiten die betrekking hebben op wereldwijde thema’s zoals milieu en duurzaamheid.

Scoutinggroepen bereiden zich vaak weken van tevoren voor op dit weekend. Ze bouwen antennes, installeren radioapparatuur en richten internetstations in. Daarnaast organiseren ze lokale activiteiten die draaien om het thema van dat jaar. Het evenement biedt ook een kans voor scouts om hun technische vaardigheden te verbeteren, zoals het leren werken met radio’s en netwerken.

JOTA-JOTI is een bijzondere gelegenheid om op een unieke manier deel te nemen aan de wereldwijde scoutinggemeenschap, en het benadrukt het internationale karakter van scouting