We zijn de laatste maanden druk bezig geweest met allerlei aanpassingen en reparaties. Tijd voor weer een update op de website.

Er zijn ingangen op 23cm en 3 cm bij gemaakt en de nieuwe zender die door Roel PA5RJ is gebouwd is samen met de oude gerepareerde eindtrap terug geplaatst. Verder is er nog “even” een DATV-zender er bij in gezet en zijn we druk geweest met de ingangen en de besturing daarvan.

Filter problemen

Zoals we al eerder gemeld hebben is het druk in de paal met andere zenders waarvan vooral de DMR op 438.150 een uitdaging blijft. Het gebruikte filter was temperatuur gevoelig en zo verliep de ingang van DATV op 70cm van 434 op 10 graden tot 437 MHz op 30 graden… Dit gaf zoveel overlast voor de gebruikers dat er een nieuw filter gemaakt moest worden.
Verschillende opties en mogelijkheden zijn bedacht en de hele regio is afgegaan voor filter-sets tot uiteindelijk een geheel nieuwe filter-set gebouwd is geworden. Hier is vreselijk veel tijd in gaan zitten waarbij er weer mooie gespreken en leuke experimenten zijn geweest. Dit is eigenlijk waar het om gaat in onze hobby. De “E” van onze vereniging is hier vaak aan de orde geweest en niet zonder resultaat. Het nieuwe filter is nagenoeg stabiel en werkt uitmuntend. De ingang op 70cm staat nu stabiel op 436 MHz.

Veel ingangen

Al die extra ingangen betekend ook een nachtmerrie voor de besturing. De basis is nog steeds “Alles wat digitaal is moet digitaal blijven en alles wat analoog is moet analoog blijven.”
Natuurlijk moet alles wat analoog binnenkomt ook digitaal terug te zien zijn en omgekeerd moeten de digitale ingangskanalen op de analoge uitgang te zien zijn.
Dit geeft Dennis en mij nog steeds hoofdbrekens en we zijn deel voor deel aan het uitbreiden naar een compleet systeem. Het meeste digitaal schakelen zit er ondertussen wel in met 8 hdmi switches, 5 hdmi splitters, 6 analoog/digitaal convertoren en 24 hdmi kabels. Het analoge schakelen staat ondertussen in test opstelling in de shack te draaien waarbij de onderlinge communicatie en wie nu wat bestuurd nog wel wat uurtjes werk gaat opleveren.

Nieuwe problemen

Ook blijken digitale splitters ineens spontaan van kleur verschieten en hdmi schakelaars plotseling niet meer willen schakelen dus zal er nog wel een paar keer de 99 trap treden beklommen moeten worden om alles stabiel te krijgen.
In de tussen tijd zien we meer en meer gebruikers op de repeater en zien we prachtige beelden vanuit de regio. Daar doen we het dus voor en dit motiveert naar meer…

Even de in en uitgangen op een rijtje

  • 70cm ingang op 436MHz DATV 333/500 dvbs/dvbs2
  • 23cm ingang op 1265MHz DATV op 333/500/1000 dvbs/dvbs2
  • 23cm ingang op 1252 MHz FM-ATV 16MHz met audio op 6 en 6,5 MHz
  • 3cm ingang op 10.200MHz FM-ATV 16MHz met audio op 6 en 6,5 MHz
  • 13cm uitgang op 2352MHz FM-ATV 16 MHz met audio op 6 en 6,5 MHz
  • 13cm uitgang op 2344MHz met DATV 500ks dvbs2
  • Internet stream op http://twitch.tv/pi6mep

De toekomst

Er gaat nog veel meer komen. Plannen zijn er nog zat en we zijn nog lang niet klaar met nieuwe experimenten. Wat die plannen zijn laten we nog even versluierd door broeden. Blijf deze site monitoren en praat ook eens mee op 145.4625 MHz, onze lokale huisfrequentie.

73es Benno, PA3FBX