Gewoonlijk wordt in het natuurgebied de Weerribben vanuit Kalenberg op de zondag van het eerste volle weekend in juli de Otterjacht gehouden. De situatie rond Covid-19 heeft ons aanvankelijk daarvan weerhouden. Op 22 augustus is het uiteindelijk toch gelukt.

De weersituatie maakt het echter wel spannend. Voor deze zondag werden zware buien met hoeveelheden tot 50 mm regen voorspeld. De organisatie had daarom op zaterdagavond naar de aangemelde deelnemers een e-mail gestuurd met daarin het advies om de berichtgeving van de organisatie op zondagochtend af te wachten en eventueel vanaf 6:40 telefonisch contact op te nemen om zo het om 6:30 genomen besluit omtrent al of niet doorgaan te vernemen.

De weersituatie gaf dan aan dat het gebied met forse buien op enige afstand zou blijven maar dat er wel een buitje te verwachten was. Daarom ging de Otterjacht door.

Wel werd er een uur later gestart, de pauze in het noorden bij Ossenzijl geschrapt en het oorspronkelijke plan met drie 2 m vossen en een 2 m bakenpeiling losgelaten omdat op nat papier niet te tekenen viel. In plaats daarvan werd de op te zoeken vossen dichter bij elkaar geplaatst en werd het oorspronkelijke baken als een op te zoeken vos langs één van de kanalen geplaatst. De Otter, met een mini zender boven zich, werd zodanig geplaatst dat deze op een route tussen de vier grote 2 m zenders te ontvangen was. De deelnemers moesten de op de Otter te lezen code noteren of onthouden. Bij de overige zenders op de Oost-route hingen vlaggen met tangen waarmee in de waterbestendige knipkaart geprikt kon worden.

Op de West-route lagen in twee omlijnde gebieden een aantal minizenders. Vanwege de weersituatie was het aantal gebieden van drie naar twee teruggebracht zodat er ook aan de Westkant een kleinere afstand moest worden gevaren.

Terugkijkend op deze dag moet geconstateerd worden dat de Otterjacht geslaagd was, de weersituatie in de praktijk erg was meegevallen en dat er voornamelijk in het noordelijk deel enkele buitjes zijn geweest. Later op de dag kwamen er berichten dat ca. 15 – 30 km noordelijker op diverse plaatsen in Friesland 100 mm of meer regen gevallen is. We kunnen dus van geluk spreken!

De uitslag van de OTTERJACHT 22 augustus 2021:

Deelname door tien teams. Twee teams hebben afgezegd vanwege slechte weersvoorspelling. Aangepast programma vanwege mogelijk slecht weer. Geen middagrust.

  • Oostroute: vier 2 m ARDF-zenders zoeken + OTTER
  • Elke ARDF zender levert 5 punten op, max. 20 punten.
  • Vinden Otter levert 50 punten op.
  • Westroute: zeven foxoring-zendertjes zoeken.
  • Elk gevonden foxoring zendertje levert 5 punten op, max. 35 punten.

Drie teams vinden alle zenders. Dit levert een totaal van 105 punten op. De trofee gaat naar het team dat dan alles in de kortste tijd heeft gevonden en dit is:

Score:

Team: Björn Dinse, Kees Rens en Renie, Kim Plantagie en Ot.

Op een gedeelde eerste plaats met ook 105 punten nog twee teams:
Team: Marcel Daverveld, Andrea en Jeffrey.
Team: Siegfried en Ingrid Pomplu en Matthias Berse.

Met een score van 100 punten:
Team: Stefan Berse en Martina.

Met 95 punten:
Team: Leo van Empel en Marianne, Wim en Wilma Bettgens.
Team: Jenny Fijlstra, Ton van Amerongen en Benno Plantagie.

Met 50 punten:
Team: Dieter Schwider en Uli Gödtner.

Met 35 punten:
Team: Werner Wieand en Frank Baudisch.

Met 25 punten:
Team: Maarten, Franssiska, Tessa en Lisa Fijlstra.
Team: Hans Bos, John en Frits.

Dank aan de familie Jongschaap voor de genoten gastvrijheid, de organisatieploegen: Wim PA3AKK en Ruud PD2SRS, Wim PA0WSO en Anny en Berend, PD1BK voor assistentie bij de uitslagen.

De nieuwe Otterjacht in 2022 staat gepland op zondag 3 juli 2022.

’73

WimPA3AKK

Dick – PA0DFN